Кръвният център днес във Варна работи без обедна почивка. Екипът на центъра се радваше на наплив от желаещи да дарят кръв след затишието, което се беше настанило от началото на извънредното положение.

Някои от доброволците искаха да помогнат на 33-годишна медицинска сестра, която се лекува в хирургичното отделение на МБАЛ “ Св. Анна".

Други дариха за техни близки, а някои прекрачиха прага на Районния център по трансфузионна хематология-Варна за първи път, дочули новината, че кръводарителите намаляват рязко, видя репортер на “24 часа”.

На 13 март кръводарителите намаляват изведнъж, защото хората се притесняват да влизат в болнични заведения, тогава спират да работят и мобилните групи, в центъра влизат едва 10-15 човека на ден. Дневната нужда за Варна е 70-80 банки на ден, разказва директорът, д-р Жанина Йорданова.

Вчера кръв са дали 45 човека, а днес - само до обяд бяха вече 30.

Междувременно продавачите на кръв на черно, дебнещи обикновено пред сградата, вдигнаха цената и вече искат 250 лв. на банка, вместо 100 лв., както беше доскоро, видя репортер на “24 часа”.

Търговците, предимно от ромски произход, искат парите предварително - преди да дарят, но често след това се оказва, че са боледували от хепатит и в крайна сметка кръвта не се използва, разказаха потърпевши.

Д-р Йорданова и нейният екип са благодарни на всички, които даряват в един от петте центъра в България. “Благодарна съм, че те не роптаят, не се сърдят, че се налага да стоят на студено, чинно чакат реда си. Обнадеждена съм, че скоро нещата ще се нормализират. Прави ми впечатление, че когато се случи някоя трагедия, веднага се отзовават много хора. След случилото се в Хитрино, например, стигнахме рекорд от 200-250 човека дневно”, допълва д-р Йорданова.

Преди да бъде насочена към нуждаещите се, дарената кръв се изследва за хепатит В и С, ХИВ и сифилис. Желаещите могат да получат и сертификат, който е валиден в продължение на шест месеца. По нови разпоредби, в случай на такова заболяване, дарителят бива уведомен лично, а не, както до преди няколко месеца, чрез личния си лекар.