Това доказва експеримент на Калифорнийския университет

Докато медицината не намери ваксина или лекарство, което убива новия коронавирус, най-рационално е да се засили профилактиката. Всичко, което може да помогне да не се заразим, е добре дошло.
След като се научихме да спазваме дистанцията от 2 метра и да избягваме да излизаме без основателна причина, е време да помогнем на имунната система да работи по нейните си правила.

Едно от основните и изисквания е да се съобразяваме, че иска да “спи”. Точните механизми не са описани, но е доказано, че хората, които не си доспиват, са по-податливи на настинки,
боледуват по-често
и по-тежко

Според имунолозите най-вероятно това е вярно изобщо за всички заболявания, в частност и за патогена, който причини пандемията, въпреки че неговите особености все още не са ясни.

Настинките се придизвикват от вируси, не са свързани със студа, въпреки че през зимата са повече. Причините са няколко - вирусите се чувстват добре на студено, престоят в затворени помещения в зимните месеци увеличава риска от предаването им, а ниските температури навън преохлаждат лигавиците в горните дихателни пътища и там се намалява притокът на кръв, а с нея - и на имунни клетки.

Но при хората, които спят достатъчно, вероятността вирусът да ги пребори е два пъти по-малък. Това установява експеримент под ръководството на д-р Арик Пратер от Калифорнийския университет в Сан Франциско.
За целите на експеримента учените
впръскали
жив вирус на
обикновена настинка
в носа на всеки
и наблюдавали как ще реагира имунната система на доброволците в зависимост от това колко продължително спят. Екипът набира 164 здрави мъже и жени - средната им възраст е била 30 години, за да участват в проучване. Доброволците водили дневници за времето, което прекарват в сън, и с апаратура изследователите оценявали качеството на съня на всеки участник в продължение на седмица.

Резултатът е очакван: хората, които най-малко спят, са значително по-уязвими за вируса. Тези, които спят средно между пет и шест часа през нощта по време на изследването, са четири пъти по-склонни да настинат в сравнение с групата на доброволците, които спят поне седем часа на нощ. 

Поразително е, коментира д-р Пратер в анализа на данните.