Самолет от Бургас ще излети довечера за Лондон с 200 пътници на борда. Това съобщи в недоумение шефът на РЗИ д-р Георги Паздеров. Повечето от пътниците били българи. Малко преди да отлетят за Лутън, с друг самолет от английската столица се очаква да кацнат в Бургас 150 българи. Според кмета Димитър Николов малка част от тях били от града.

"Знам, че има настроение срещу тези наши съграждани. Хората се страхуват, но разберете - тези хора се прибират по домовете си, при семействата и ще останат под карантина, но недоумение в мен буди другото - желанието на тези 200 наши сънародници, които искат да отидат в Англия в този момент", каза Паздеров.

Във Великобритания заразата набира бърза скорост и пътуването дотам е много рисково.

Кметът на Бурагс Димитър Николов обясни, че освен строгия контрол и меренето на температурата на пристигащите, на входните КПП-та на летището ще бъдат събирани данни за хората, които прибират пасажерите от Острова, за да бъдат поставени под карантина, ако впоследствие се установи случай на корона вирус от завърналите се. Ако на някой от пристигащите довечера бъде измерена висока температура, той веднага ще бъде откаран в болница.

Преди обяд пък, качен на каросерирята на пикап, отец Емилиян от храма "Св. Николай Чудотворец" обходи с Бургас, за да го напръска със светена вода срещу заразата.