l Според фармацевтичните компании вносът на лекарството е по-реалистичният вариант, но не изключва паралелно да се мисли за производство

l Няма да се продава в аптеките, за болнично лечение ще е, ако се достави

l “Старите” терапии се проверяват, но няма научни доказателства, някои, като тези срещу ХИВ, отпадат

Китайският споделен опит е в основата на експерименталните терапии със съществуващи лекарства, които се опитват по света за лечение на новата коронавирусна болест. Това е т. нар. протокол от Ухан -описание на терапиите, които са прилагали китайските лекари.

От трите основни групи медикаменти, появили се в новините като потенциално перспективни миналия месец, към момента вероятно ще останат две.

Най-новата информация е, че не се оправдават надеждите, които се възлагаха на терапията за ХИВ/СПИН, каза за “24 часа” проф. Георги Момеков от Катедрата по фармакология, фармакотерапия и токсикология на Фармацевтичния факултет на МУ - София, и член на експертния съвет по клинична фармация и анализ на лекарства към Министерството на здравеопазването, председател на Управителния съвет на Българското научно дружество по фармация.

Другите две основни лечения, които са използвали китайците и сега се опитват в Европа, са старо лекарство срещу малария, прилагано у нас основно за лечение на автоимунния ревматоиден артрит, и японски медикаменти срещу грип.

И двата не са

регистрирани

у нас

Това обаче не е непреодолима пречка. Ако се прецени, при сегашната пандемична ситуация може да се задействат извънредните процедури и да бъде внесен противомаларийният препарат хлорохин фосфат, познат с няколко търговски имена по света.

Към момента проучваме възможностите за внос. По-реалистично от това да се започне производство в България е да се вземе от държави, в които се използва, или директно от производители, каза Николай Хаджидончев, председател на Управителния съвет на Българската генерична фармацевтична асоциация и изпълнителен директор на “Актавис ЕАД Тева Груп”.

Медикаментът

е евтин,

но е излязъл от Европа миналата година поради формални причини. Все още се използва на другите континенти.

У нас лекарството е напуснало пазара още по-рано, изместено от по-нови поколения терапии за ревматоиден артрит. Въпросът за възможностите за евентуален внос в Европа, а и у нас е бил поставен и пред “Байер”. Компанията поддържа производство на хлорохин фосфат във фармацевтичен завод в Пакистан.

Дори медикаментът да влезе в страната, не си представяйте, че ще се купува в аптеките, за експериментално лечение ще се прилага в болници при тежките случаи, обясниха експертите. Това е препарат, който се изработва от хинин и затова правителството забрани всякакъв износ на хинин. Другото лекарство - на японски производител, което може би има ефект за овладяване на новата коронавирусна болест, е

противовирусният

препарат

фавипиравир

Прилаган е за лечение на грип. За ефекта при коронавируса данните са експерементални и оскъдни. Но хининовият препарат, който в момента се експериментира с доброволци във Франция, доказано е показал изчезване на вируса на шестия ден от терапията. Данните от изпитанията се покриват и с данните от Ухан. Това не означава пълно и безспорно излекуване, но е все пак някаква посока, която дава надежда.

Много от специалистите, с които разговаряхме, са повече от възторжени, но не искат да говорят публично и така да накарат хората да подценят карантинните мерки, които са най-важни и задължителни, ако искаме да се справим без много жертви. Една от причините за изчезването на това лекарство е ниската му цена, което доведе до това да е безинтересен за фармацевтичните компании.