Министърът на здравеопазването може да въвежда други временни мерки и ограничения по време на извънредното положение. Това приеха окончателно на второ четене в Народното събрание. Окончателно бяха вписани в закона и строгите мерки за затварянето на ресторанти, барове, дискотеки, молове както и командировките в страната и чужбина, които бяха наложени от здравния министър Кирил Ананиев още миналата седмица.

До прекратяването на извънредното положение спират да текат и всички срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства, с изключение на сроковете по наказателните производства и тези за екстрадиция.

До приемането на първите членове от закона обаче се стигна след дълги спорове в пленарната зала както по закона така и по други теми.
Още преди да започне разглеждането на закона за извънредното положение левицата поискаха 30 мин. почивка, за да могат да се запознаят с доклада, след като вчера напуснаха правната комисия по средата за заседанието, под предтекст, че поправките в закона се приемат набързо и това ще доведе до некачествен закон.

"Днес гледаме изцяло нов закон. Това доведо до хаос в правна комисия. Доведе до неразбиране какво гласуваме. Този доклад на практика обезсмисли какво гласувахме в сряда на първо четене. Подкрепихме извънредното положение, но не можем да подкрепим хаоса", каза Филип Попов от БСП и обяви, че ще гласува дори против заглавието на закона.

Последваха множество изказване дори по други теми извън закона. Лидерът на „Воля“ изпадна в спор с левицата за спекулата с цените на горивата.

„Уважаеми граждани, президент и омбудсмани. Преди около 4 г., когато започна битката с картелите за горивата всички мълчаха, всички ми се смяха. Сега всички говорят за спекула, там където със закони приети от вас има надценки на лекарствата. Смяхте ни се преди година, когато в знак на протест влязохме с маски в парламента, срещу заразата на богоизбраните. Смяхте ми се на 19 февруари, когато поискахме препитване на здравния министър за коронавируса“, каза Марешки и поиска парламентът да продължи работа, но със строги предпазни мерки. Той самият беше облечен от глава до пети в предпазен костюм, ръкавици и очила.

Марешки обвини, че единствените, които не спазват ограничения са жителите на „Столипиново“ и депутатите. Обяви, че всички депутати на „Воля“ са си събрали заплатите и са ги дарили на „Пирогов“ и ще продължат благотворителния си акт до края на извънредното положение. Марешки призова всчики депутати да направят същото.

„Днес международната цена на дизела е 38,5 ст. на литър. Никой не може да ми обясни как става 2,20 лв. на българските бензиностанции. Цената трябва да е около 1,40 лв.“, обърна се Марешки към депутатите от БСП и президента, като обясни, че те са го обвинявали в картел.
Когато най-накрая народните представители се върнаха на закона за извънредните мерки последваха многократни обвинения от БСП, че законът е изцяло променен между двете четения и се премина в словестни престрелки между депутатите.

„Преди седмица имаше нещо съдбовно, красиво и историческо. Всички парламентарни групи бяхме заедно и се обединихме в името на здравето на българския народ. Стига с тези евтини политически номера от 1997 г. Не сте за пример, поне не ставайте за резил“, обърна се към левицата Евгени Будинов от ГЕРБ.

„След обяваяването на извънредното положение изпаднахте в хаос. Призовавате да бъдам политиците на 21 век, а не политиците на миналото. И ние това искаме от вас. Безвъзмездни средства, подкрепа за домакинствата, опрощаване на данъците, какво от това виждаме в закона който давате – нищо. Засилване на репресиите“, контрира лидерката на БСП Корнелия Нинова и добави, че в закона не се предлагат адекватни социални мерки за безработните и семействата, които стоят вкъщи.

Йордан Цонев от ДПС обаче изрази мнение, че социално-икономическите мерки за страната не трябва да се гласуват днес, а след седмица, когато са направени редица анализи как ще се отрази епидемията на икономиката ни. „Този закон трябваше да уреди само срокове и правомощия на изпълнителната власт. Не може за икономическите мерки с бърза ръка. Икономическия и социален пакет изисква малко време и разум, защото не знаем срока на действие на тази криза и не знаем как ще се отрази на бюджетите на останалите страни“, каза Цонев.

„Моите изчисления на база европейски изследвания са 7 и 15% спад на БВП. Аз приех, че ще е 10% за България. Така спадът за бълагрсата икономика няма да е с 3 млрд. лв, както обяви Владислав Горанов, а с 5 млрд. лв“, каза още Цонев.

Като много навременни и по-добри от западните европейски страни оцени мерките, които се вземат в България депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

„Намираме се в криза и никой не може да каже колко тежка ще бъде. Определени мерки трябва да бъдат въведени веднага. От тази криза всички ще губят. Не знам колко. Всички сме еднакви пред този вирус и няма значение кой е от БСП и кой от ГЕРБ. Държави които са били за пример пред нас се провалиха в тази криза. Политици, за които смятахме, че са далеч по-умни от нас, се провалиха“, каза Биков и допусна, че следващата седмица ще трябва да се гласуват нови добавки към извънредния закон.