Анализ на учени от лондонския Импириъл колидж показа как ще с развие войната с коронавируса. Той е публикуван от Световната здравна организация като стратегическа прогноза за ефекта от мерките във воюващите страни.

Ръководителят на екипа проф. Нейл Фъргюсън казва: “Светът изживява най-голямата криза в здравеопазването от десетилетия. Ние изчислихме с точност размера на заплахата за страните. Това ще помогне на техните правителства да ограничат епидемията и да намалят броя на смъртните случаи двойно. Ако го направят, натоварването на здравните им системи ще намалее с две трети.

Но въпреки това те ще останат претоварени. Затова са нужни още по-интензивни и строги мерки за потискане на заразат до ниски раавнища. Тези мерки - най-вече раздалечаването на хората един от друг - ще трябва да останат в сила месеци наред, може би чак до появата на ваксина.”

Но при липсата й и при отсъствието на ефикасни лекарства властите трябва да забавят заразата със следните 5 мерки, чийто ефект е изчислен от екипа поотделно и в съчетание:

Изолация вкъщи за 7 дни – при поява на симптоми на болестта (кашлица и/или вдигане на температура);

Домашна карантина - за цялото семейство на проявилия симптомите за 14 дни от появата им;

Дистанция с други хора - ограничаване с 2/3 на контактите извън дома;

Дистанция само от хората над 70 г. – те са най-уязвимите към заразата; 

Затваряне на учебните заведения.

След анализ на наличните данни за строгостта и ефекта на тези мерки екипът излага два възможни сценария за крайния им реезултат:

Първи сценарий:

Мерките ще забавят много инфекцията, но няма да я спрат напълно. Те обаче ще намалят сериозно търсенето на медицинска помощ, защото най-уязвимите ще бъдат опазени. По този сценарий епидемията стига своя връх за 3-4 месеца, т.е. в края на пролетта.

Втори сценарий:

По-строгите мерки ще прекъснат заразяването и ще сведат заразените до ниски нива. Но щом те бъдат разхлабени, броят на заразените ще се повиши. Увеличението ще е само при леките случаи, но през зимата ще има втори епидемичен взрив, освен ако мерките не останат в сила.

При първия сценарий (забавяне на инфекцията) оптималната стратегия съчетава изолирането на заразените вкъщи, карантина за семействата им и избягване на контакта с хора над 70 г. (Мерки 1, 2 и 4) Това би намалило търсенето на медицинска помощ с 2/3, а смъртните случаи с 1/2. Въпреки това обаче здравната система ще е претоварена.

При втория сценарий (потискане на инфекцията) е нужно съчетаното действие на всичките 5 мерки. При затихване на епидемията тези мерки може да бъдат разхлабени временно, но те ще трябва да се въведат отново, ако броят на заразените скочи пак. 

ТЕКСТ КЪМ ГРАФИКИТЕ:

Към анализа на екипа от Импириъл колидж има графика на СЗО за развитието на заразата според мерките срещу нея от март 2020 до март 2021 г. Черната крива е при липса на мерки. Зелената е при засилване строгостта им. Оранжевата е за действие на само 3 от мерките. Червената е крива за броя на заеманите болнични легла от заразени. Синята сянка е за 5-месечен период на действие на мерките. Втората графика е копие на първата, но фокусирана върху ефекта от мерките на най-ниско ниво.