Българската текстилна индустрия започва производството на непромокаеми маски и предпазно облекло за многократна употреба, за които ще плати Министерството на здравеопазването. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с производителите на текстил в Министерския съвет.

Трябва ни водонепромокаемо облекло. Това е заданието. Шевовете да са обезопасени, максимално бързо да се направи модел, кройка. Не става въпрос за печалби. Трябва да проявим патриотизъм и да покажем, че можем да се обединим в борбата с вируса, каза премиерът на срещата.

По-рано през деня бе обявено, че България спира износа на текстил, докато не задоволи нуждите си за предпазване на медицинския персонал и граничарите.

Хубавото на облеклото е, че може да се пере, дезинфекцира. Да покажем, че фабриките ни не са само за ишлеме, каза още премиерът.

Хората не знаят за какво са маските. Те са няколко вида. Едните са медицинска за еднократна употреба. В момента у нас има надали повече от 100 хиляди. Така че тях ги забравяме, каза на срещата Бисер Шарков - производител на медицински текстил.

Другите масови маски са клас I и задържат частици до 5 микрона. Още не е измерен вирусът, но се очаква да е 0,3 микрона. Тоест тези маски няяма да предпазват.

Друг тип маски не са медицински. Те са за плътен прах. Друг тип е за многократна употреба, има клапан и става и за деца. От утре започваме да ги произвеждаме, обясни Шарков.

Утре в 14 часа пак ще има среща с текстилната индустрия.