Белодробната гангрена е тежко заболяване, което представлява гнилостно разпадане на белодробната тъкан.

Заболяването се причинява от гнилостни микроорганизми, които постъпват в белия дроб при дишане, чрез кръвта или чрез дълбоки наранявания. Обикновено напомня белодробния абсцес: висока температура, непрекъсната кашлица, силни болки в гърдите, задух. След няколко дни се появяват обилни храчки с шоколаден цвят и лоша миризма. Но това не подобрява състоянието на болния, то непрекъснато се влошава.

Предсказание. Сериозно - има голяма смъртност, особено при старци, алкохолици, диабетици.

Лечение. Задължително болният се лекува в болнично заведение. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма. За целта болният да е строго на легло. Всекидневно сутрин - коремен компрес, натопен в хладка отвара от трина, съчетан едновременно с налагане на целия гръден кош (отпред и отзад) с пресен селски хлебен квас или пък с млечен компрес на гърдите с прясна несолена извара, а на краката - "мокри чорапи", натопени в студена вода.

На обяд преди ядене - коремен компрес, съчетан с квас или с млечен компрес на гърдите, и "мокри чорапи", както сутринта.

Преди вечеря - топла клизма (37 С) с чай от лайка, а преди лягане - коремен компрес с квас или с извара и "мокри чорапи", както на обяд. Държат се цяла нощ. Гаргара всеки час с хладка (20 С) вода, в която е прибавен малко прясно изстискан лимонов сок.

Вътрешно. Както при абсцес на белите дробове.

Диета. Болният да се пази да не отслабне - да се храни с мляко, рохки яйца, пюрета и каши с масло и др. Лечението трябва да бъде болнично.

Важно условие да се предпазят дихателните органи от болест е да се диша винаги чист въздух. Затова е хубаво да се прекарва повече време сред природата, помещенията да се проветряват, в топло време да се спи на отворен прозорец. Полезно е да се правят упражнения, особено дихателна гимнастика, и то на чист въздух. Вдишването трябва да става през носа, а издишването през устата.

Много важно е да се създаде навик да се стои и ходи с изправено тяло, изпъкнали гърди и прибрани назад рамене, а не в прегърбено положение. Всеки ден или през ден са полезни хладни фрикции на гърдите и слънчеви бани. Мъглата е вредна.

Всички мерки дават особено добри резултати, ако се прилагат още в детството и юношеството, когато тялото се развива.

При лечение на гръдните болести е много важно да се усили съпротивителната способност на тялото и да се отстранят вредните влияния. Трябва да се осигурят здрава храна, хигиенични условия и добър сън. Наред с природосъобразното хранене трябва да се вземат мерки за усилване на кръвообращението и дишането. За тази цел наред с въздушните бани най-подходящи са компресите и изтриванията (фрикциите).