4/5 го карат леко и оздравяват

Хора над 60 и най-вече над 75-80 г., мъже, пушачи, болни от сърце, рак и диабет са най-лесните мишени на новия коронавирус, казват експертите от мисията на СЗО в Китай. Тя проучи данните за заразени, оздравели и умрели от COVID-19.

При заразените средната възраст е 51 г. Има болни от бебе на 2 дни до столетник, но най-засегнати са хората от 30 до 69 г. (78%).

Смъртността расте с възрастта, като най-честа е над 80 г. По-висока е при мъжете - 4,7% срещу 2,8%. Почти всички умрели са имали поне едно хронично заболяване. Най-често жертвите са сърдечно болни (13,2%), с диабет (9,2%), с хипертония (8,4%), с рак (7,6%).

Анализът на данните степенува и симптомите на новата пневмония по тяхната честота. Почти всички болни (87,9%) вдигат висока температура и повечето се оплакват от суха кашлица (67,7%). Чести симптоми са и умора (38,1%), храчки (33,4%), задух (18,6%), болки в гърлото (13,9%), в главата (13,6%), в мускулите или ставите (14,8%), втрисане (11,4%). по-редки оплаквания са повръщане (5%), хрема (4,8%), диария (3,7%).

Според експертите 4/5 от заразените боледуват леко и оздравяват. За 1/6 (14%) пневмонията протича тежко със задух и недостиг на кислород и при 6% се стига до дихателна недостатъчност и септичен шок.

Още необяснима особеност е, че с вируса рядко се заразяват деца.  Противно на имунологичната логика хората до 19 г. са под 2,5% от общия брой заразени, а от тях до критично състояние стигат 0,2%.

СЗО отбелязва, че Китай е показал “може би най-амбициозните, бързи и агресивни усилия в историята за борба с новопоявил се вирус”. Високо се оценява забележителната скорост, с която китайските учени и експертите действат при тази световна заплаха и предоставят данни.

С безпрецедентна до момента бързина те изолираха вируса, създадоха алгоритъм за диагностика и определиха начините на предаване, скоростта на разпространение и времето от момента на заразяване до поява на симптоми. Това е спечелило безценно време за изработване на мерки за масов скрининг на пътуващите, тестове и мерки на държавите.

Основното, за което светът трябва да благодари на Китай, е безкомпромисното прилагане на стратегията срещу вируса. “Решителният подход на Китай за ограничаване на този нов патоген промени хода на ескалиращата и смъртоносна  епидемия”, пишат експертите. Този подход на правителството на Китай и на цялото общество е предотвратил стотици хиляди случаи на COVID-19 в страната и е забавил преноса по света.

“Контролът над голямото огнище обаче в Ухан и областта Хубей е с голяма цена и саможертва от страна на Китай и народа му, както човешки, така и материални. Това е подвиг за страна от 1,4 млрд. души”.

Новият коронавирус е силно заразен, може да се разпространи бързо и трябва да се смята за способен да причини огромни здравни, стопански и социални щети. Но все още се знае много малко за него. Въпреки генните прилики с със SARS, и сравняването му с който и да е тип грип това е нов вирус със собствени характеристики. Например предаването на COVID-19 при деца изглежда ограничено в сравнение с грипа, а клиничната картина се различава от SARS.

Безкомпромисното и строго използване на нефармацевтични мерки срещу COVID-19 в Китай “осигурява жизненоважни уроци за глобален отговор”, обобщават експертите от мисията. Това са единствените мерки, за които в момента е доказано, че прекъсват или свеждат до минимум преноса при хората. Такъв подход ще спаси много животи и ще даде времеви аванс за тестване на лекарства и разработване на ваксина.

Пробват микс от антивирусни и противовъзпалителни

Комбиниране на антивирусни и противовъзпалителни терапии може да имат ефект при лечението на COVID-19, показва проучване, публикувано в сп. “Лансет”. Предполага се, че такива лекарства са от особено значение при тежки случаи, когато възпалителният отговор се превърне в основна причина за увреждане на белите дробове и смърт.

С изкуствен интелект са селектирани 3-те най-надеждни лекарства за потискане на възпалените реакции при артрит и миелофиброза. И трите са мощно действие при хора с новата пневмония от COVID-19.

Проследени са ефектите от барицитиниб, федратиниб и руксолитин. Най-обещаващ се оказал първият препарат предвид лесния му прием - веднъж дневно през устата. Най-значимият нежелан страничен ефект е малко увеличение на инфекциите на горните дихателни пътища.

Възможни са добри ефекти от някои онкологични лекарства, които намаляват заразността на широк спектър от вируси, включително на хепатит С, денга, ебола и синцитиалния вирус, но те имат и доста странични ефекти. Противовъзпалителните свойства на барицитиниба и способността му да облекчава възпаление при интерферонопатии, изглежда, му дават преднина пред другите лекарства. Медикементът има потенциал за комбиниране с директни антивирусни средства (лопинавир или ритонавир и ремдезивир), които се използват в огнища на COVID-19. 

В резултат на температурния скрининг по всички гишета на граничните пунктове в страната за 4 дни във ВМА са откарани шестима човека с грипоподобни симптоми, Пробите им за COVID-19 са отрицателни.
В резултат на температурния скрининг по всички гишета на граничните пунктове в страната за 4 дни във ВМА са откарани шестима човека с грипоподобни симптоми, Пробите им за COVID-19 са отрицателни.