Свръхинформирани, съответно свръхпаникьосани. Всички експерти недоумяват тази паника в страните. Тази инфекция не се отличава от много други респираторни инфекции. Тя не е по-опасна от грип Бказа пред Би Ти Ви началникът на ВМА и шеф на щаба за борба с новия коронавирус ген. Венцислав Мутафчийски.

При всяка вирусна инфекция би трябвало лекарските екипи да са добре защитени. Проблем, който се обсъжда в света, е изтощаването на медицинските ресурси. Всички здравни системи трябва да обърнат внимание на това, медицинските екипи да са защитени. Щабът разполага с информация какви мерки се приемат от другите страни.

Смъртността за хора над 80 г. е 14%. 3,6% е смъртността при 70-80 г. Смъртността в останалите групи корелира с тази на грип Б. Казаното от експерти за по-голяма предпазливост към групи със съпътстващи болести е достоверно.

Усилия за ваксина има в много държави. И в Япония се работи, и в САЩ, и в Русия. Има съобщение, че след 90 дни се очаква първата надеждна ваксина. Но за да се пусне една ваксина, експертите трябва да са сигурни, че тя е напълно безопасна, каза Мутафчийски.

Нямаме доказан случай на коронавирус в България. Всъщност не сме попаднали на правилния пациент. Тази сутрин пробите са отрицателни. Разкриват се две нови лаборатории - във Варна и Стара Загора, които ще работят от другата седмица. Ако утре имаме случай, трябва първо да се издирят всички контактни лица, допълни Мутафчийски.