Нова терапия за лечение на злокачествени болести на кръвта се поема от Здравната каса, стана ясно на дискусия за левкемията, предаде БНР.

Касата вече плаща един от най-модерните медикаменти за остра лимфобластна левкемия. Терапията досега се изписваше с изключително сложна процедура, каза проф. Добрин Константинов, главен координатор на Експертния съвет по детска хематология.

„Това улеснява съдбата на всички. Нямате представа какво беше да се изпише лекарство от т.нар. неразрешени. А всички се нуждаят от него. Семействата подават документи, разрешение от агенцията по лекарствата трябва… Чрез този ход вече ще получаваме директно реимбурсиране от касата“, каза той.

Проф. Жанет Грудева, началник на клиниката хематология в болницата „Свети Георги“ в Пловдив, обясни как действа медикаментът. „Целта е възстановяване на нормалното кръвотворене чрез унищожаване на тези клетки. Намалява нивото на аспарагина, важен за клетъчния цикъл на левкемичните клетки. Те не могат да го синтезират сами и ако го няма в околната среда в резултат на действието на този медикамент, това е една от предпоставките за унищожаване на левкемичните клетки“.

С напредъка на медицината в последните десетилетия над 80% от децата с остра лимфобластна левкемия имат многогодишна трайна ремисия, равностойна на излекуване.

„60 г. след първите опити с химиотерапия има теоретична и реална възможност 90% от пациентите да бъдат излекувани“, каза проф. Константинов.

Остра лимфобластна левкемия се среща при децата между 0 и 14 г., пикът е от 1 до 9 г., после може да се появи при хора над 65 г.