На спешно заседание на областния медицински съвет е посочено, че в Ямболска област няма констатирани случаи на заразени с коронавирус, както и съмнителни лица под наблюдение, съобщиха от областната администрация.

Всички държавни и общински структури са готови да посрещнат появилите се случаи на заболяването. В инфекциозното отделение на МБАЛ "Св. Пантелеймон" са осигурени легла за прием на пациенти със съмнение, че са носители на вируса. В болницата засега са изчерпани предпазните маски и се налага спешно закупуване на нови, са информирали от здравното заведение.

На въпрос за здравния риск при провеждането на международния фестивал "Кукерландия", който започва днес в Ямбол, директорът на РЗИ д-р Лиляна Генчева е посочила, че рискът от евентуалното пренасяне на вируса в града е както при предаването на другите вируси, предизвикващи остри респираторни заболявания.

Особено важно е строгото спазване на личната хигиена. Препоръчва се също масовите прояви да бъдат изнесени на открито.

Междувременно първа масова проява в Хасково бе отменена от местната власт заради епидемиологичната ситуация с разпространението на коронавируса. Спектакълът "Невястата" на Фолклорен ансамбъл "Родопа" - Смолян, който бе предвиден за утре, 28 февруари, няма да се състои, съобщиха от кметската управа.

Решението е във връзка с препоръките на здравните власти за избягване на масови мероприятия на закрито, се обяснява в разпространеното съобщение. От общината уверяват, че гостуването на танцьорите и изпълнителите от ансамбъл "Родопа" ще се осъществи през следващите месеци, за да има възможност хасковската публика да се наслади на музикално-танцовия спектакъл.

Замисълът на гостуването в голямата зала на читалище "Заря 1858" на ансамбъла бе на жителите на града да бъде подарено сценично шоу в навечерието на Националния празник 3 март.