Болничните за карантина да се плащат от НОИ - това ще предложи премиерът Бойко Борисов, стана ясно днес на изслушването му в парламента. Притеснено ми е при една епидемия от коронавируса колко ще издържат системите на НОИ, каза Борисов.

"Аз внимателно слушах г-жа Нинова. Радвам се, че и тя много внимателно слуша какво говоря аз. Тя каза държавата да поеме необходимото за тези хора, които ще са в карантинен период. Сега действащият нормативен акт е първите 3 дни се плащат от работодателя, другите 11 да се поемат от НОИ, и това ще е моето предложение към здравния министър. Но искам да ви предупредя, че при разраставаща се епидемия, а няма да се размине, това че днес още няма - виждате всички съседни страни, Европа, полагаме огромни усилия, мисля, че щабът, които направихме и вие го харесвате, нямаме по-добри просто в България", каза Борисов и уточни че НОИ ще се справи, но това ще струва много пари.

"Ако нараснат на 50, 100, 200 хиляди, които да си седят вкъщи и да им се поемат болничните от държавата, аз това ще препоръчам, НОИ ще се справи, но ще струва много пари. Видяхте, САЩ считат, че 2,5 милиарда президента Тръмп са му малко, все пак, когато взимаме някакви решения като парламентарна република, да мислим, че и след нас управляващите ще имат нужда от средства ", добави премиерът.

Той похвали институциите, че са се правили добре с децата, които бяха прибрани от Италия с правителствения самолет.