През нощта двама души са постъпили за наблюдение във ВМА заради коронавируса. Те са пътували в Италия и имат симптоми като при грип,  каза на брифинг началникът на ВМА Венцислав Мутафчийски. Според него който няма признаци на болест, би трябвало да е под домашна карантина.

„Приемайки абсолютно всички за карантина в болниците, това ще изтощи системата, още преди да е дошла кризата. Този модел на поведение не сме го измислили ние. Той е навсякъде – Китай, Азия и в Европа. Гледаме какво правят другите здравни системи, които се справят с тази заплаха“, каза Мутафчийски, цитиран от bTV.

Няма нито една положителна проба за коронавирус до момента у нас. Очакват се резултатите от пробите в Русе, Бургас и Сливен.

Кризисният щаб изисква от областните управители да свикат областни медицински съвети, каза още ген. Мутафчийски. В тези съвети са всички директори на болници и на здравни инспекции. Не бива да се прави разлика между частни и държавни болници, тъй като ползват публичен ресурс и затова искаме от тях надлежна информация, за да можем да направим ясна карта къде и с какви сили разполагаме, допълни той.

Трябва да има отделена сграда с възможност за изолиране, като засега това е възможно във ВМА, "Пирогов" и Александровска болница.

В Италия има 320 заразени, със 100 повече от вчера, а има и още един смъртен случай, с който общо стават 10, каза ген. Мутафчийски.

В Хърватска също има човек с признаци. Още няма доказателства за Румъния и за Сърбия. В България към момента има 20 хоспитализирани с грипоподобни симптоми, като се очаква да излязат резултатите от взетите им проби. 

За последното денонощие 60 000 пътници са минали границите, измерена е температурата им, попълнили са формуляри, увери генералът.