Държавите трябва да са готови да отговорят бързо, когато се появи новият коронавирус, каза експерт от Световната здравна организация (СЗО), цитиран от Ройтерс.

"Мислете така, все едно вирусът ще се появи утре", заяви д-р Брус Ейлуърд, ръководител на съвместната мисия на СЗО и Китай, на връщане в Женева.

"Ако не мислите по този начин, няма да сте готови. Това е един невероятно взаимосвързан свят".

Ейлуърд неколкократно подчерта важността от ограмотяване на хората, за да са в час с усилията за борба с вируса. "Организирайте се, използвайте добре времето, което се опитвате да спечелите, защото това ще спаси живота на хора", каза експертът.

Той изтъкна, че извънредната мобилизация в Китай срещу вируса е показала как агресивни стъпки в политиката могат да ограничат болестта.

Властите трябва да подготвят болнични легла, зони за изолация, кислородни маски и кислород за тежките случаи. Трябва да има планове за транспорт и изследване на жертвите на вируса, призова Ейлуърд.

"Китай знае как да опази хората живи", увери експертът от СЗО.

През последните две седмици той бе в Пекин и 3 китайски провинции, сред които Хубей и главния й град Ухан - епицентъра на епидемията.

Служителят на СЗО каза, че видяното е зашеметяващо. "Всеки, с когото говорите, има чувство за отговорност. Те са мобилизирани като на война с вируса."

Смъртните случаи от коронавируса в Иран се увеличиха до 16 - най-големия брой извън Китай.