Разкриват още 2 лаборатории за диагностика на болестта във Варна и в Стара Загора

Българи, които се прибират от Китай или Италия, ще взимат отпуск, за да изпълнят препоръката за 14-дневна карантина вкъщи. Това е една от мерките на здравните власти срещу коронавируса.

Докато човек не е болен, няма как да му се издаде болничен, така че трябва да си вземе или платен, или неплатен отпуск, обясни здравният министър Кирил Ананиев. Реално всеки е свободен да реши, държавата няма да насилва и работодателите да пускат тези хора за 14 дни вкъщи. Според Ананиев няма законов механизъм за насилствена карантина или да бъдат принудени хората да си стоят вкъщи.

Такъв механизъм обаче крие опасността в паниката всички работещи да си вземат отпуски и това да се отрази на икономиката, предупреди социалната министърка Деница Сачева.

В Италия, който е в задължителна карантина, е все едно болен и ползва болнични. Който сам си налага карантина без разрешение от властта или на фирмата, рискува дисциплинарно наказание за неоправдано отсъствие.

“Пристигащите от Италия българи са много и даването на болничен би затруднило много НОИ. Карантинният период ще е отпуск, което може да ги ощети малко, но това е в интерес и на тях, и на околните”, каза пред “24 часа” главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Дори и служителят да не иска да си вземе отпуск обаче, работодатели не допускали хора на работа, ако са били в Италия или Азия.

Седмично най-малко 15 000 души пристигат от Италия. На летището и граничните пунктове те получават брошури как да действат при симптоми. В тях е посочен телефон за връзка с РЗИ. Това важи и за тези, които нямат личен лекар.

Всички пристигащи, независимо от къде, дават писмена информация. къде и колко време са били, както и телефон за контакт с личния си лекар.

“Информацията ще се съхранява в МЗ, за да може при заболяване да се проследи”, обясни началникът на ВМА и шеф на щабя за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. До края на седмицата ще бъдат доставени 100 термокамери за всички гишета на КПП.

Скоро ще заработят 2 нови лаборатории за диагностика - в Стара Загора и Варна.

Потърсилите помощ със сериозни симптоми след пътуване в рисков район се настаняват в инфекциозно отделение на областната болница. Там по преценка на лекаря се изпращат проби за изследване.

Недостиг на маски има в цял свят, но отговорни за осигуряването са аптеките. За служебно ангажираните е осигурено защитно облекло и маски, увери Кунчев.

И лекарите ще спят в изолатора на ВМА

Учение за реакция при зараза проведоха във вторник граничните власти заедно с екипи на ВМА. На терминал 2 на летище София те разиграха сценарий, при който изолираха 2 жени, пристигнали от Истанбул. Те влязоха в ролята на пътнички, проявяващи симптоми на вируса.

След преглед на летището двете “болни” бяха откарани във ВМА.

“За едната ни бе докладвано, че има температура, тежка кашлица и задух. Тя бе поставена в изолационна носилка и ще бъде настанена в реанимацията. Втората бе в по-леко състояние. Тя ще бъде настанена в обикновена стая”, обясни шефът на инфекциозна клиника във ВМА проф. Камен Плочев.

Сградата на клиниката е разделена на етажи според мерките срещу вируса. Третият е за болни, на втория хора от Китай и Италия на превантивна карантина, а първият етаж е за лекарите и сестрите.

“Медиците ще спят в клиниката и няма да се прибират”, уточни Плочев.  Болните ще се превозват до болницата в специална изолирана носилка.

Болните ще се превозват до болницата в специална изолирана носилка.

За тях били осигурени 1000 защитни костюма.

В централната сграда на ВМА болни или идващи от страни със зараза няма да влизат. Специалисти от другите отделения и клиники ще помагат само по скайп. По електронен път ще е и контактът с близките, както и получаването на резултати, обясни Плочев. На всички в изолатора се прави повторен тест, ако първият е отрицателен.

В “Пирогов” също има отделна сграда с 40 легла, която да се ползва за изолатор.

За момента няма българин заразен с коронавирус, каза Мутафчийски.

Целта на учението била да провери всеки детайл, за да се избегнат пропуски. “Учението показа как точно да се сработим за действие. Дяволът винаги е скрит в детайла, затова искахме да видим къде са слабите места на система”, каза ген. Мутафчийски.

Десетки под карантина в страната, има цели класове

Двама души са изолирани в инфекциозното отделение на болницата в Бургас със съмнение за коронавирус. Мъж и студентка са постъпили, след като се почувствали зле след пътуване в Северна Италия, откъдето се върнали наскоро. Чакат се резултати от изследванията им.

Ученици - екскурзианти от СУ “Д. Гачев” в Пазарджик, са върнати от Рим след ден престой. Те ще бъдат поставени под карантина за 14 дни.

8 ученици и двама учители от гимназията по дизайн “Евридика” в Кърджали се прибират предсрочно от Милано. Трябвало да останат 20 дни по програма “Еразъм+”, но си идват заради риска от коронавируса. Към момента всички се чувстват добре. Но също ще останат под домашна карантина 2 седмици, ще ги наблюдават семейните лекари.

Увеличават се българите под карантина поради температурни състояния или заради престой в зони със случаи на COVID-19.

Под карантина вкъщи са 20 деца и двама учители от Математическата гимназия в Пловдив. Съмненията за приетите в болница трима души не се потвърдиха.

След пътуване до Милано на 3-ма души в Хасково и на няколко други в Сливен също е препоръчано да си останат по домовете.

Със съмнение за коронавирус в инфекциозно отделение в Русе е жена на 40 г. Секрети от дихателните пътища на жената са изпратени за изследване в София.