Националният щаб за коронавируса има изключителни правомощия. Може да препоръча отмяна на организирани прояви. Няма регистиран заразен с коронавирус. Всичко, което се прави към момента, е да сме подготвени за евентуална инфекция, каза по Нова тв ген. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и председател на щаба.

Да не се пътува там, където има регистирани случаи, да се следват съветите, които ще излязат на листовки, да се ограничава посещение на публичните събирания, посъветва генералът.

Камерите, които следят за температура на границите, не се различават по нищо от камерите за наблюдение. Правилното поведение на човек, който не е показал признаци на инфекция, но се появат и има съмнение за коронавирус, е първо да се обади на личния си лекар или да се свърже с обявения от здравното министерство телефон, каза генералът. 

Вирусът е неустойчив във външна среда, така че няма данни за заразяване от стоки от Китай. Но както в цял свят, и у нас ще се издирват всички контакти на човек със съмнение за вируса.

Как да се различи инфекцията от коронавируса и грип? Симпотмите са еднакви, но има голяма разлика  между вдигнал температура, който не е пътувал, или ако е бил в Китай или Италия, обясни проф. Мутафчийски.

Средно за седмица 5000 души се прибират със самолет от Италия, вероятно още толкова през сухопътните граници. Добре е да се изолират под карантина вкъщи. 

В САЩ има много строга система за превенция - всички, които се връщат от Китай, се настаняват без уговорки в медицински военни бази за 14-дневно наблюдение. Затова болните в САЩ не са много. Възможно е човек да се зарази чрез съдове за хранене или с пари, по които има COVID-19. Засега у нас няма случаи на инфекция, така че само теоретично се говори за това.

Няма утвърдено лечение, което убива вируса. В болниците се прилагат противовирусни лекарства за грип, понякога в комбинация с лекарства за СПИН и за облекчаване на симптомите.

На въпрос на лекари има ли достатъчно предпазни средства в болниците, генералът отговори, че са осигурени около 8000 комплекта костюми и маски с очила.

Паниката не бива да стига до опразване на магазини, просто трябва да се спазват мерките за профилактика, посъветва шефът на щаба.