Изследванията на хора без температура не са нужни, обяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев преди заседанието на Съвета по сигурността за коронавируса.

Връзките между България Италия са доста по-интензивни, отколкото с Китай и това поставя тежки задачи, каза той. Така или иначе контролът по летищата важи за всички - въпросът е сега да разширим този контрол и по сухопътните граници. 

Запитан защо болници отказват тестване на кацнали от Италия или пък искат пари за теста, Кунчев каза, че от засегнатите области в момента не излиза никой. Там има около 50 българи и никой от тях не се е прибрал. Ако човек няма оплаквания и температура, не подлежи на изследване, каза Кунчев. Полетите от Италия до България са 37 седмично и с тях се връщат 4-5 хиляди души. Няма смисъл те да бъдат изследвани, ако не контактуват с болни, добави той.

Не се прави изследване за коронавирус на човек, ако няма 38 градуса, каза Тодор Кантарджив, директор центъра за заразни болести. При здрав човек или който няма симптоми изследването е отрицателно и няма ефект. Вирусът може да се хване, ако човек се разболее след няколко дни. Изследването е безплатно и е само по лекарско педписание за лежащо болен. Вече сме изследвали 30-ина души, но само с признаци на болестта и всички те са отрицателни за коноравирус. Тестът не може да докаже вирус, ако той не се е развил в белия дроб, обясни Кантарджиев.