Китаецът, който умря в хотел в Банско, не е бил болен от коронавирус, обяви тази сутрин във Варна здравният министър Кирил Ананиев.

55-годишният Зен Юнзан е прекарал инфаркт в миналото. Въпреки сърдечния си проблем е останал дълго, за неговото състояние, в сауната на хотела.

"Знаете, че за хора със сърдечни заболявания такива големи натоварвания са много опасни", каза Ананиев.

Аутопсията в благоевградската болница определя нов инфаркт. Протоколът ще бъде готов по обед днес, но това са първите изводи на екипа, каза министърът.

Мъжът умира в събота вечерта. Прилошава му, пада и почти веднага издъхва. Пристигналият медицински екип само е установил смъртта.

Ананиев изрази съболезнования на близките на починалия. Зен Юнзан живеел от няколко години във Великобритания и за последно е бил в Китай през 2018 г., много преди да се появи коронавирусът.

“Имаме информация за всички, пристигащи от огнища на вируса и те се проследяват. Тези, които кацат, минават през термокамери и при най-малка температура над 37 градуса се настаняват в лечебни заведения за наблюдение и лечение. Които нямат симптоми поставяме под карантина и се наблюдават от личните лекари”, каза Ананиев.