Над 15 000 българи живеят в засегнатите райони, спешният телефон звъни почти постоянно. Има и много туристи, каза Таня Димитрова, генерален консул в Милано, през Би Ти Ви тази сутрин.

Родители на студенти в района с коронавирус са съобщили, че ще ги приберат. В блокираните райони няма достъп, така че български туристи там няма как да попаднат, обясни Димитрова. Въпросът е да се избягват районите с обявена зараза - Ломбардия, Пиемонт, Венето.

Българите да пътуват само в краен случай в районите със зараза, препоръча Външно.

Не се е обадил нито един българин от отцепените райони, обаждат се туристи, които питат какво да правят и как да променят своето пътуване, добави консулът.

152 са заразените от коронавирус, 3-ма са умрели, все италиански граждани, потвърди тя информацията от местните власти. 26 са с тежка клинична картина, останалите нямат изразени симптоми. Тежките случаи са на по-възрастни хора.

Антония Карова и семейството й до вчера били в Ломбардия, от днес са във Флоренция, разказа българката пред Би Ти Ви. Били на състезания, но въпреки че зоната не е засегната, те били прекратени и отменени.

Известна паника настъпила, особено при децата. По бензиностанциите е напрегнато - хората са с шалове, с маски, улиците са празни. По аптеките маски няма, разказа българката, която живее във Флоренция.

Точно до Флоренция има голям град с китайски жители и напрежението расте, защото мерки няма, никой не ги спира да пристигат от Китай. От класа на децата ми половината родители днес няма да ги пуснат на училище. Антония също няма да изпрати своите.

Италианските власти отцепиха много бързо района, дори не очаквахме да е толкова бързо. Големите фирми затвориха до второ нареждане от властите, повечето хора работят от къщи, описа ситуацията тя.