Според генералния директор на СЗО Тедрос Гебрейесус тя трябва да се бори не само с коронавируса, но и с хора, които разпространяват слухове и подкопават усилията й, предаде Радио "Китай".

На 21 февруари руски служител заяви, че в публикуваните от здравното министерство „Съвети за предпазване от зараза, диагноза и лечение" никъде не се посочва, че вирусът е изкуствено разработен.

В началото на епидемията сенаторът от Републиканската партия в САЩ Том Котън заяви по телевизията, че новият вирус вероятно е излязъл от биохимична лаборатория в Ухан.

В. „Уолстрийт джърнъл" пусна статия, пропита с расова дискриминация, в която се очерня Китай. Тези твърдения нямат никакво основание и са абсолютни субективни спекулации.

Ясно се вижда, че онези, които разпространяват слуха за изкуствено разработен вирус, са хора с антикитайски настроения. В техните очи страданието на китайците в този труден момент не заслужва съчувствие. Те се опитват да смущават сътрудничеството между Китай и СЗО както и с останалите страни.

Това поведение е лишено от всякакъв разум и съвест. През последните дни СЗО и различни учени опровергават слуховете. На 17 февруари експерти по заразни болести от Колумбийския университет и университета в Сидни публикуваха статии, в които доказват, че вирусът не е създаден в лаборатория, а е продукт на природна еволюция.

На 27 февруари медици публикуваха обща декларация в сп. Lancet, в която остро критикуваха твърдението, че вирусът е разработен от човек. Това води до пораждане на страхове, предразсъдъци и подкопаване на борбата с епидемията. Декларацията дава висока оценка на работата на китайските медици.

За победа над епидемията са необходими научен подход, разум и сътрудничество, а не слухове и предразсъдъци, завършва радио "Китай".