20-годишна китайка от Ухан - епицентъра на епидемията, е пропътувала 675 км до Анян и е заразила 5 свои роднини, без да покаже симптоми на болестта, съобщиха вчера китайски учени. Тя е ново свидетелство, че вирусът може да се разпространява асимптоматично, предаде Ройтерс.

Случаят, описан в списанието на Американската медицинска асоциация, предлага ново виждане за разпространението на коронавируса и обяснява защо е трудно той да бъде спрян. "Учените се питат дали е възможно да си заразен и да не се разболееш? Отговорът очевидно е да", казва д-р Уилям Шафнър от университета "Вандербилт", участвал в изследването.

И преди се съобщаваха отделни случаи на хора без симптоми, които се оказват вирусоносители. Различното в този случай е един вид естествен лабораторен експеримент, посочи Шафнър. "Имаме пациентка от Ухан, където е вирусът, отива там, където него го няма. Тя не показва симптоми и заразява няколко роднини, а група лекари веднага използват момента и правят тестове на всеки от тях", обяснява Шафнър.

Д-р Мейюн Ван от Народната болница при университета "Чжънчжоу" и колегите му пишат, че жената е пристигнала от Ухан в Анян на 10 януари и е посетила няколко роднини. Когато всички те започнали да се разболяват, докторите изолирали жената и я тествали за вируса. Първата проба била отрицателна, но втората се оказала положителна.

Всички петима роднини развили пневмония, но до 11 февруари младата жена все още не е проявила симптоми. Компютърната томография на гръдния кош била нормална, тя нямала температура.

Ключови въпроси сега остават според Шафнър колко често се случва този вид зараза и кога пациентът дава положителен тест за вируса.

В Ухан докладваха за заразен мъж на 70 г. от провинция Хубей, който показал симптоми едва на 27-ия ден. Това означава, че инкубационният период може да бъде много по-дълъг от 14 дни. По-дългият инкубационен период може да усложни усилията по овладяване на епидемията.

Мъжът, идентифициран само с име Цзян, на 24 януари пътувал с колата си от Ечжоу до Шунунцзя, където имал близък контакт със сестра си, която била заразена. Мъжът вдигнал температура чак на 20 февруари, а на следващия ден дал положителна проба за вируса.