По 10-12 души пристигат на ден от Китай в България. В определени дни са повече от 30. Заради заплахата от коронавируса те биват поставяни под наблюдение, каза в Русе главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от БТА. Идващите са български граждани или живеещи в България китайци.

"Поставят се под наблюдение и се термометрират всеки ден. Ако имат оплакване, веднага ги хоспитализираме и провеждаме изследване, за да намалим риска от вируса", обясни д-р Кунчев.

За мерките по летищата - термокамери и безконтактни термометри, Кунчев каза, че колкото и да е строг контролът, ефектът е 20-22%.

"Няма начин да хванем всички носители на вируса поради инкубационния период - даден човек може да няма признаци. Но и тези проценти са достатъчни, за да продължи тази мярка. Не бих казал, че е най-ефективният метод. По-важен е изходящият контрол, което се прави в Китай", каза д-р Кунчев.

По думите му при 80 000 заразени и над 2000 починали няма как да няма страх у хората. Той обясни, че на разкритата от седмица телефонна линия вече има над 1000 обаждания. Запитванията са например дали има опасност от зараза, ако се пътува за определена държава, опасни ли са стоките от Китай, има ли вече ваксина и други.

"Още не знаем всичко за този вирус. Има неща, които ни притесняват. Първите данни за по-трудно предаване се потвърдиха, но има и случаи на необяснимо бързо предаване. Не знаем и основният източник", каза Кунчев.

По думите му се работи много активно за ваксина. Вече имаме лошия пример с други болести като ебола и зика. При тях ваксината е дошла, когато е бил преодолян най-тежкият момент. Според Кунчев и сега ще е така.

Няма да има втора грипна вълна у нас. Случвало се е, при грипа това е характерно - месец след първата вълна да има втора, но е изключение, каза Кунчев. Тази година грипната епидемия не е от най-интензивните, не е характерна и с по-тежко протичане или усложнения. По-различното е, че засегна най-вече децата между 5 и 14 години.