3°C   София
 

Опасни са хлъзгави и лепкави храни като хотдог, сандвичи, грозде при ядене в движение и говорене.  Д-р Пенчо Пенчев от БЧК описва първата помощ - потупване по гърба и компресия на Хаймлих.

Неподозирано много хора умират от задавяне. Особено често се случва на деца и хора над 60 г. Децата се задавят с храна, монети, малки играчки. Възрастните произвеждат по-малко слюнка и хапката минава по-трудно. Освен в гърлото храна може да заседне и в хранопровода, но там рядко застрашава живота.

У нас няма статистика за инцидентите. Случаи се разчуват, ако са на публично място или с известен човек като доведения син на Джоко Росич например.

В американските регистри за смърт по случайност задушаването от чуждо тяло в гърлото е на 4-о място по честота.

Яденето и пиенето изглеждат най-простото нещо на света, но 50 чифта мускули и нерви осъществяват трафика от устата до стомаха. При невнимание нещо може да се обърка. Профилактика няма, главното е да не се яде в движение и да не се говори.

Природата се е погрижила за анатомични и физиологични предпазни механизми. Но те работят, ако се спазват правилата за елементарна предпазливост и малки хапки.

Неволеви мускулни движения пречат на храната да заседне. Първо езикът я изтласква в задната част на гърлото. Там в съседство са отворите на хранопровода и на трахеята. Докато човек гълта, еластичен хрущялен клапан, наречен епиглотис, затваря трахеята и дишането спира за миг. Тази пауза предотвратява навлизането на храната във въздухопровода. Заедно с това мускул, наречен горен езофагеален сфинктер, се отпуска и позволява на хапката да тръгне по хранопровода.

Повечето хора са чували сравнително вярното правило на тройките:  живееш до 3 мин без въздух, 3 дни без вода и 3 седмици без храна. И все пак при задушаване трябва да се действа на мига - мозъчните клетки първи загиват от липса на кислород.

Децата се задавят с лепкави и хлъзгави храни на големи залци, хотдог, месо, грозде, дъвчащи бонбони, сушени плодове. Масови са инцидентите с ядки и дребни играчки, но те блокират частично пътя на въздуха и има повече време за реакция. При задушаване трябва да се реагира веднага.

Има разлика в оказването на първа помощ при леко и тежко задавяне, обясни д-р Пенчо Пенчев от БЧК.

При леко задавяне пострадалият отговаря на въпроси, макар и трудно и едносрично, може да кашля и диша. Той трябва да бъде поощряван да кашля и да се викне лекар. При тежко задушаване стратегията е различна, но еднаква за деца и възрастни. Не се прилага само за бебета под 1 г. Ако е в съзнание, но не отговаря, не кашля и не диша, състоянието е много опасно. В някои случаи може да хрипти или глухо да покашля, но започва да посинява или губи съзнание. Характерен знак за паника, че губи живота си, са хващане за гърлото и издаване на несвойствени звуци при опит да вдиша. Тогава? Действа се веднага.

Звъни се на Бърза помощ и 5 пъти се потупва по гърба, като се застава встрани и отзад. Гръдният кош се поддържа с ръка, а тялото се навежда силно напред. По този начин земното притегляне помага чуждото тяло да излезе по-лесно.

Потупванията са с цяла длан между плешките на задавилия се. Ако не дават резултат, се правят 5 коремни притискания, известни като маньовър или компресия на Хаймлих по името на създателя на техниката. Застава се отзад и с две ръце се обхваща горната част на корема. Едната ръка се свива в юмрук и се слага на средата между пъпа и долния израстък на гръдната кост. Юмрукът се обхваща с другата ръка и той се издърпва в посока към спасителя и нагоре.

Компресията се повтаря не повече от 5 пъти. Ако и това не помогне на заседналата храна да излезе, алгоритъмът за първа помощ предвижда да бъдат редувани 5 потупвания по гърба и 5 коремни притискания.

При бебета се изисква особено внимание и коремните притискания се заменят с гръдни, които се извършват по-рязко, но с по-малка честота.

Стомашните компресии дори при големи хора могат да предизвикат увреждания, ако спасяващият няма опит или е паникьосан. Затова и при щастлив край пострадалият трябва да бъде прегледан от лекар.

Техниката за коремни притискания е неприложима при задавяне на пълни хора и бременни. При тях се правят потупване по гърба и гръдни притискания, предвижда алгоритъмът на БЧК за първа помощ. Застава се зад пострадалия и ръцете се поставят под мишниците му. Спасителят свива юмрук върху долната половина на гръдната кост на задавилия се. Юмрукът се обхваща с другата ръка и като насърчава пострадалия да кашля, спасителят издърпва юмрука към себе си. Целта е да насочи тласака към гръбначния стълб.

Задавянето често е по време на хранене в присъствие на хора, което дава шанс бързо да се окаже помощ. Затова е важно всеки да знае как да реагира, казва д-р Пенчев. Но не бива да се експериментира с чудодейни хватки. Времето за реакция е изключително малко.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

"Адри сутринта стана от леглото си,отиде в другата стая,взе саксофона си и ми направи концерт с музика и танц". Това се похвали актрисата и певица Биляна Петринска във фейсбук профила си днес. Гордата майка обаче не успяла да заснеме видео на изпълнението на талантливия си наследник.  "Нищо друго не ме интересува!!!", пише Петринска

„В мига, в който получих теб - получих ВСИЧКО! Ти ме научи, че има и любов за цял живот!“. Това написа в инстаграм нападателят на "Пескара" Валери Божинов за рождения ден на дъщеря си Никол, която вчера навърши 8 години.  Майка на Никол е Николета

Здравословното хранене ви предпазва от анемия. Желязото може да си набавите чрез месото, зърнените храни, яйца, спанак и сушени плодове. Забременейте, когато сте в добро здраве. Ако планирате да имате дете, трябва да посетите доктора си и да се прегледате. Тогава ще получите съвет относно анемията, по-специално относно приема на фолиева киселина

Според идеализираните представи за жената майка всяка жена се преизпълва от радост, когато разбере, че ще има дете. Тя прекарва бременността в мечти за бебето. Когато то се появи, тя с удоволствие и лекота влиза в ролята на майка. Това е вярно само до известна степен — по-голяма или по-малка в отделните случаи

Как загубихме цивилизационната пътека в биологичната джунгла

Освен на еволюция - детайлно разработена от Дарвин - живите същества са способни и на инволюция....

Разбор на мислите в красивата тишина на коронавируса

В десетки необичайно тихи градове в Европа, Америка, Азия, Африка и Австралия, във внезапно...

Човечеството излезе в болнични

Как да ги обърнем в цивилизационен скок? Всички сме свидетели как Китай се справи със своя нов...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

България е блестящ пример, че ваксината БЦЖ пази и от коронавируса Най-засегнати от днешната пандемия са държави, които никога не са имунизирали срещу туберкулоза Върлува пандемия от коронавируса и някои страни вече са буквално съсипани от болестта, други обаче почти не я усещат. И това е смайващо. Обяснява се с различия в културата

422 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Броят на починалите е девет. Оздравели и изписани след болнично лечение са 20. Tова съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. Новите лабораторно доказани случаи са 10, като 8 от тях са в София, а 2 в Благоевград

Фериботът "Елефтериос Венизелос" с 349 пътници и 34 души екипаж на борда е поставен под карантина край пристанището "Пирея", след като на борда му бяха установени 20 случая на новия коронавирус, съобщи гръцката телевизия Скай. Корабът е бил нает от малтийска компания и турски корабопритежател, за да откара до Испания 349 моряци от различни

32 274 900 лева е оценката на имотите с които държавата влиза в новосъзданеното дружество "Българска армия спортни имоти". Това са преценили тримата определени от съда оценители - Валентин Досев Досев, Виктор Александров Генев и Искра Драганова Върбанова-Цанова. Това е апортната вноска с която влиза в новото дружество държавното "Сердика Спортни