Инкубационният период на пневмонията от новия вирус трае средно 5-6 дни според Световната здравна организация, предаде ТАСС. Агенцията цитира бюлетин на СЗО. Той се позовава на изследвания по света, на анализ на статистическите данни и на математически модели.

Средният инкубационен период на болестта е 5-6 дни, но той може да трае и от 0 до 14 дни. В края на януари СЗО бе преценила, че периодът на зараза преди симптомите е между 2 и 10 дни. Коефициентът на смъртност на болестта е 2,3%.

Ройтерс цитира проучване, според което по разпространението си вирусът прилича повече на грипа, отколкото на атипичните пневмонии от рода на ТОРС. Агенцията се позовава на изследване на китайски лекари, които са взели проби от гърлото и носа на 18 заразени.

В един от случаите вирусът е бил открит без заразеният да проявява симптоми. Това означава, че е възможно и асимптоматични заболели да разпространяват болестта. Нейното предаване може да се окаже по-лесно, отколкото се предполагаше досега.

За разлика от вируса на ТОРС, предизвикващ инфекции дълбоко в долните дихателни пътища, COVID-19 засяга както горните, така и долните участъци. Той може да предизвика тежка пневмония и се предава лесно като грипа и настинката.