Първи смъртни случаи в Иран

Много важна стъпка към създаване на ваксина срещу смъртоносния нов коронавирус са направили учени от Университета на щата Тексас в Остин и от американския здравен институт, твърди публикация в сп. „Сайънс“.

Чрез криоелектронна микроскопия те изработили триизмерна карта на ниво атоми на "ключа", с който вирусът се прикрепя към човешките клетки и ги инфектира.

С предоставен от китайски учени генетичен код на вируса е изградена стабилна проба от ключа - т.нар. S-белтък.

Надеждата е S-белтъкът да се използва като антиген за подсилване на човешката имунна система да се справи с вируса, предаде БНР.

Днес 2-ма заразени са умрели в Иран, съобщи му здравното министерство. Това са и първите потвърдени случаи на болестта в страната, както и първите смъртни случаи в Близкия изток. Умрелите са старци от свещения град Кум, които са имали проблем с имунната система, уточнил говорител на министерството. Втори смъртен случай бе съобщен и от Хонконг.

Днес започнаха евакуации на стотици пътници от кораба „Даймънд принсес“, който е под карантина в пристанището на Йокохама. Най-малко 621 души на борда са заразени с вируса. Японските власти позволиха евакуацията на около 500 здрави пасажери след критики за справянето с ситуацията. Корабът е превозвал 3700 души. САЩ вече прибраха стотици свои граждани от него и ги поставиха под карантина. По думите на японски здравен експерт, цитиран от Би Би Си, ситуацията на борда на „Даймънд принсес“ е хаотична.

До момента умрелите от новия вирус в Китай са 2004. Заразените там са над 74 000, а 700 случая са съобщени в други страни.