6200 маски са осигурени на служителите на „Гранична полиция“, отдел „Български документи за самоличност“ и отдел „Миграция“, каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов на изслушване в парламента по темата с коронавируса.

Отрицателни са пробите на украинеца в Стара Загора, за който имаше съмнения, че може да е болен. На 18 февруари му е минал карантинният срок, каза здравният министър Кирил Ананиев.

Той е на 40 г., живее в Стара Загора, саксофонист, здравнонеосигурен, без личен лекар. На 4 февруари се връща от Китай след няколко месеца престой и е под домашна карантина. На 14 февруари вдига 38 градуса и на 15 февруари е приет в болница. Резултатът от изследването е отрицателен. По време на престоя си в болницата няма темепература. Вече е изписан, разказа Ананиев.

От началото на епидемията министерството му е предприело незабавни мерки за превенция. Спазват се препоръки на СЗО. Пратени са писма до всички болници с указания. До момента са изследвани 23 души, върнали се от Азия, всички са с отрицателен резултат. По последни данни в Европа са регистрирани 47 случая на заразени, но няма заболели на Балканите, успокои Ананиев.

С цел предпазване на българските граждани по летищата е въведено термометриране на пътниците. Тези с повишена температура се изолират и ако са били в Китай се транспортират до болница. дадени са указания и на РЗИ Варна, Бургас и пристанищата. От 11 февруари има телефонна линия, на която да се задават въпроси. Тези мерки не са въведени в редица европейски държави, подчерта Ананиев.