Кърмачки, които ядат яйца, предпазват бебетата си от бъдеща алергия към яйцата, пише в. "Дейли стар", позовавайки се на австралийско изследване.

Авторите му от университета на Западна Австралия са установили, че за децата, кърмени с мляко, съдържащо яйчен белтък, вероятността да развият алергия към яйца е 4 пъти по-малка, предаде БТА.

"Преди 10 г. доказахме с животни, че имунната система на бебето може да се обучи да приема яйчен белтък и впоследствие да го предпази от алергия. Новото ни изследване показа, че това е валидно и при хората", казва Валери Верхаселт, шеф на екипа.

"Случаите на алергия към яйца са 4 пъти по-малко сред деца, които с кърмата са приемали яйчен белтък. Изследването ни показва, че защитата се осигурява с кърмене и преди въвеждането на твърда храна", допълва ученият.

Яйцата са отличен източник на важни за здравето вещества - витамини от B групата, йод и др. Те са и един от най-богатите източници на особено важния за мозъчното развитие холин, напомнят експертите.