3°C   София
 

Целта е да се намали рекордната сума, плащана сега - 463 млн. лв.

Близо 6 млн. дни отсъствия поема бизнесът, държавата - над 17 млн. дни

Държавата предлага пакет от 20 мерки, които да спрат злоупотребите с болнични. Причината е, че само за 8 г. лекари са изписали двойно повече болнични.

През 2010 г. са издадени 1 473 800 листове, а през 2018 г. те вече са 2 243 500, показа анализ на Националния осигурителен институт. Той ще бъде обсъден от правителство, синдикати и работодатели тези дни.

В петък стана ясно, че държавата отказва да плаща първите 3 дни от болничния, както иска бизнесът. Ще го правят работодателите. Но ще им се дадат големи възможности за контрол дали болничните са реални.

Три пъти повече са и платените от държавата работни дни (след 3-ия) и през 2018 г. са стигнали 17,2 млн. Двойно повече са били и за сметка на работодателите. Така ако през 2010 г. те са платили 2 468 200 дни , през 2018 г. са се бръкнали за 5 779 200 дни.

Вдига се и средното обезщетение на ден от 20,1 лв. през 2010 г. до 27 лв. през 2018 г. Тук причина е ръстът на доходите. За 8 г. минималната заплата се вдигна от 240 на 510 лв. Затова НОИ е платил 463 млн. лв. през 2018 г. поради общо заболяване, а през 2010 г. са били 253 млн. Това е ръст с 83,2%, пише в доклада.

Какво предлага държавата?

До 2 месеца трябва да се изготви правилник с контролни отговорности на регионалните съвети от здравни инспектори. Те ще извършват планови и внезапни проверки дали се спазва записаният в болничния лист режим на лечение. Ще го правят и по сигнали от граждани и шефове. Ако болният трябва да е в болница, а лежи на плажа, ще трябва да върне парите за целия период.

Друга комиисия ще проверява здравословното му състояние. Ако се докаже, че не е болен, ще бъде и глобен.

Здравното министерство трябва да разпореди проверка от агенция “Медицински надзор” как се поддържа медицинската документация на работещите. Ще се прави и система за мониторинг на решенията за болнични в реално време. Целта е бързо да се хващат измами.

Министерството ще следи санкциите на местните инспектори. Сега те се налагат изключително рядко и се губи дисциплиниращият ефект върху органите на медицинската експертиза, пише в доклада.

В отчетните документи ще се въведат полета с номера на болничния лист. Целта е да се правят контролни справки от компютрите.

Много спорно предложение е да се издават по-кратки болнични. От 30 на 20 дни се намалява продължителността на болничен от лекарска комисия. От 180 на 120 стават дните без прекъсване. След изтичане на 120 дни непрекъснат отпуск или 240 дни с прекъсване в две предходни календарни години и в годината на боледуването ще се ходи на ТЕЛК. Заложено е да не се разрешава отпуск по болест за повече от 360 дни.

Личният лекар ще изписва до 7 вместо 14 дни накуп. Ако болният не оздравее, ще отива пак при него. За една година лекарят ще предписва до 20 дни с прекъсване.

В Закона за здравето ще се вкарат текстове, с които да се оспорват и болнични, издадени от личните лекари. Сега може да се оспорват само тези на лекарските комисии.

НОИ и работодателят няма да плащат обезщетение, ако призован болен не се яви пред комисия. За профилактични прегледи вече няма да се дава болничен, а извинителна бележка от лекаря, в която ще се посочва часът на явяването и на приключването на изследването или прегледа.

Работодателите ще бъдат включени в интегрираната система, за да получават информацията за своите болни подчинени в реално време. Така при съмнение веднага ще обжалват листа.

Той ще се подписва и от лекар, с когото работодателят има договор. Може да сключи и договор с болница, където да праща за повторна експертиза своите служители, но това ще става само с тяхно съгласие.

Гранична полиция ще докладва веднага на НОИ, ако някой напуска България, докато е в болнични. Служителите ѝ също ще имат достъп до системата.

3 вида режим: болничен, санаторно-курортен и домашен

Личните лекари да изпращат и на шефа копие от болничния, предлага тяхното сдружение. Като първа стъпка обаче и те искат НОИ да плаща за първите 3 дни по болест. И са против да се намаляват дните, защото това било в ущърб на здравето на болните и има отрицателен икономически резултат, когато недолекувани, нездрави хора се връщат на работа.

Според тях сега режимът на лечение се пренебрегва и се разчита на медикаменти. Пациентите не спазват дори болничния режим, какво остава за домашния. А той може да бъде строг постелен или олекотен - няколко часа на легло, в останалото време леко раздвижване, което понякога е и задължително. Дават за пример, че сковаваща болка в кръста отзвучава, когато човекът се раздвижва - на такъв се препоръчват бавни разходки.

Затова лекарите предлагат ясно да се разпишат видовете режими: болничен, санаторно-курортен и домашен, без да напуска населеното място. Както и да се правят комбинации от тях според заболяването и индивидуалните нужди на пациента.

Бизнесът не иска да плаща първите 3 дни

Бизнесът отказва да плаща първите 3 дни от болничните и заплашва да бойкотира тристранката, ако не види в дневния ѝ ред отпадането на това задължение.

Предлага компромис - тази година държавата да поеме 3-ия ден, а догодина и 2-ия. Държавата обаче също не иска да плаща първите 3 дни. Би струвало още 200 млн. лв., каза министър Деница Сачева.

Сред исканията на бизнеса са незабавни промени в експертизата за работоспособност и увреждания. Настоява болничните и пенсиите да се дават само срещу платени осигуровки. И предупреждава, че расте броят на измамите чрез начисляване на вноски на фиктивни работници. Така те получават незаслужени обезщетения от държавата, но и пенсионни права. Настоява още за санкции и контрол от здравната каса, “Медицински одит” и министерството. Предлага по искане на шефа да се прави и заверка на болничния в службите по трудова медицина за болести по списък.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

"Адри сутринта стана от леглото си,отиде в другата стая,взе саксофона си и ми направи концерт с музика и танц". Това се похвали актрисата и певица Биляна Петринска във фейсбук профила си днес. Гордата майка обаче не успяла да заснеме видео на изпълнението на талантливия си наследник.  "Нищо друго не ме интересува!!!", пише Петринска

„В мига, в който получих теб - получих ВСИЧКО! Ти ме научи, че има и любов за цял живот!“. Това написа в инстаграм нападателят на "Пескара" Валери Божинов за рождения ден на дъщеря си Никол, която вчера навърши 8 години.  Майка на Никол е Николета

Здравословното хранене ви предпазва от анемия. Желязото може да си набавите чрез месото, зърнените храни, яйца, спанак и сушени плодове. Забременейте, когато сте в добро здраве. Ако планирате да имате дете, трябва да посетите доктора си и да се прегледате. Тогава ще получите съвет относно анемията, по-специално относно приема на фолиева киселина

Според идеализираните представи за жената майка всяка жена се преизпълва от радост, когато разбере, че ще има дете. Тя прекарва бременността в мечти за бебето. Когато то се появи, тя с удоволствие и лекота влиза в ролята на майка. Това е вярно само до известна степен — по-голяма или по-малка в отделните случаи

Как загубихме цивилизационната пътека в биологичната джунгла

Освен на еволюция - детайлно разработена от Дарвин - живите същества са способни и на инволюция....

Разбор на мислите в красивата тишина на коронавируса

В десетки необичайно тихи градове в Европа, Америка, Азия, Африка и Австралия, във внезапно...

Човечеството излезе в болнични

Как да ги обърнем в цивилизационен скок? Всички сме свидетели как Китай се справи със своя нов...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

България е блестящ пример, че ваксината БЦЖ пази и от коронавируса Най-засегнати от днешната пандемия са държави, които никога не са имунизирали срещу туберкулоза Върлува пандемия от коронавируса и някои страни вече са буквално съсипани от болестта, други обаче почти не я усещат. И това е смайващо. Обяснява се с различия в културата

422 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Броят на починалите е девет. Оздравели и изписани след болнично лечение са 20. Tова съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. Новите лабораторно доказани случаи са 10, като 8 от тях са в София, а 2 в Благоевград

Фериботът "Елефтериос Венизелос" с 349 пътници и 34 души екипаж на борда е поставен под карантина край пристанището "Пирея", след като на борда му бяха установени 20 случая на новия коронавирус, съобщи гръцката телевизия Скай. Корабът е бил нает от малтийска компания и турски корабопритежател, за да откара до Испания 349 моряци от различни

32 274 900 лева е оценката на имотите с които държавата влиза в новосъзданеното дружество "Българска армия спортни имоти". Това са преценили тримата определени от съда оценители - Валентин Досев Досев, Виктор Александров Генев и Искра Драганова Върбанова-Цанова. Това е апортната вноска с която влиза в новото дружество държавното "Сердика Спортни