Болните венци повишават риска човек да бъде дарен от инсулт заради втвърдяване или запушване на артериите, показват резултатите от две изследвания. Те навеждат на мисълта, че излекуването на венците би прдотвратило инсулта, тъй като плаките в артериите няма да се появят и стесняването на кръвоносни съдове в мозъка няма да настъпи. Причинно-следствена връзка как става това обаче не е установена.

"Тъй като възпаленията играят роля за развитието на атеросклероза, се поинтересувахме дали болестите на венците улесняват запушването на артерии в мозъка и инсулта", каза ръководителят на двете изследвания Соувик Сен от университета на Южна Каролина.

В първото участвали 265 души, прекарали инсулт.  Учените проверили дали те имат и болести на венците. Оказало се, че страдащите от такива болести са преживели 2 пъти повече инсулти в сравнение с онези, които не са засегнати от тях.

Засегнатите са с 3 пъти по-голям риск от инсулт в кръвоносни съдове в задната част на мозъка, която контролира зрението, координацията и други функции.

Второто изследване било с над 1100 участници, които не са прекарали инсулти. Оказало се, че 10% от тях имат стеснени мозъчни артерии. Но онези, които имали и възпалени венци, били изложени на двойно по-голям риск от сериозно стесняване на артериите в мозъка.

След като били взети под внимание фактори, като възраст, високо кръвно налягане и високо ниво на холестерола, било констатирано, че засегнатите от заболявания на венците са с 2,4 пъти по-голяма вероятност да имат запушени артерии в мозъка.