4-часова операция за отстраняване на нов тумор претърпя тази седмица в Турция 2-годишната Нелис от Велико Търново. Нейната съдба обедини стотици да събират средства за лечение.

Детето бе диагностицирано с невробластом на надбъбречните жлези. И само за 10 дни дарители от България и чужбина събраха нужните 100 000 евро за лечението.

В турска клиника тя издържа 7-часова операция за изрязване на тумор от лявата жлеза, няколко курса на химиотерапия и усложнения. Сред тях  инфекциозен ендокардит, лекуван 3 месеца и едва не довел до операция на сърцето. В крайна сметка лекарствата помогнаха.

След това детето бе преместено в клиника за присаждане на стволови клетки. Но ядрено-магнитен резонанс и ПЕТ скенер показали наличие на нов тумор. След много консултации е решено той също да бъде изрязан.

"Операцията на Нелис мина успешно! Отстранени и напълно изчистени са туморните формации. Бяха коригирани и херниалните дефекти на предната коремна стена. Операцията продължи 4 часа и тя бе преместена в сърдечно-съдова реанимация за интензивно проследяване. Позволиха ми да остана при Нелис", написа във фейсбук майка й Ася Кедова.

Сега се предвижда и химиотерапия, за която са нужни още средства.

В Горна Оряховица организираха кампания "Да върнем усмивката на Нелис". В социалните групи инициаторите обявиха, че са внесени 1158,36 лв. по сметката за лечението й след първия благотворителен базар на ръчно изработени сувенири, мартеници, картички, плюшени играчки и още детски стоки - всичките дарени. В петък, 21 февруари, базарът отново ще отвори.

Дарения за момиченцето могат да се направят по сметка:

Банка: УниКредит Булбанк

Банкова сметка: BG25UNCR 7000 1523 5870 59

BIC код: UNCRBGSF

Титуляр на сметката: Нелис Заимова Кедова