Фотоси на божествени тела в инстаграм водят до орторексия и анорексия

Манията по фитнеса е завзела инстаграм. Терминът “фитспирейшън” – вдъхновяващи примери за здравословен живот, е използван там 17 млн. пъти. Видните фитнес инфлуенсъри има по 13 млн. последователи, предаде Би Би Си.

Но оказва ли това положително въздействие върху здравето на обществото, или зад изображенията на изпъкнали мускули и плочки по корема се крие мрачна реалност. Напоследък се говори за орторексия нервоза – психическо разстройство, резултат от манията за правилно хранене и прекаляването с физическите упражнения.

За тяхната полза постоянно се говори, натрапват положителната им роля. Затова, започнеш ли веднъж, трудно е да спреш. Орторексията не е безобидна. Ако не се лекува, води до недохранване и маса усложнения. Тя влияе на психическото здраве, поражда маниакално поведение и влошава качеството на живота. Възстановяването от нея е дълго и трудно, тъй като болестта се връща отново и отново. Изследване на екип на Лондонския университетски колеж през 2017 г. показа, че прекаленото висене в инстаграм повишава вероятността от развитие на орторексия.

При никоя друга социална медия няма таакава зависимост

Екипът посочва групите за здравословно хранене в мрежата, където случаите на орторексия са чести. Това влияе и на последователите, които копират поведението в групата, убедени, че е здравословно.

Канадката Джен Брет има богат опит в тази област. Чрез платформа @jenbretty в инстаграм тя споделя пред 450 000 души и блогове начина, по който се е възстановила от хранително разстройство. Включвайки се към фитнес група в социалната мрежа, Джен забелязва, че  инфлуенсърите, които следва, показват същите симптоми, с които и тя се бори. “Писнало ми е от фитнес маниаци, които представят за нормално онова поведение, от което много хора с проблеми в храненето опитват да се избавят - писа тя в туитър. –

Фитнес не означава да тренираш до припадък всеки ден или да си мериш листата на салатата.”

Инстаграм стимулира поява на болести като орторексия и анорексия по ред причини, обяснява Би Би Си. Това е визуална платформа – там всичко е естетика и лесно сравняваш и копираш изображенията за подобряване на телосложението.

Но дали това е стъпка към крепко здраве и атлетично тяло? Както казва Джен, никой не знае какво се случва зад снимките на изваяни тела.

Учените приемат, че редовното спортуване и поддържане на форма е полезно. Но в болницата в Бъкингамшър има вманиачени по фитнеса пациенти, чието пристрастяване е толкова силно, колкото алкохолизма и наркоманията. Една от тях е 22-годишната Лора Кибъл, която дълго време е ставала сутрин часове преди 3-годишният ѝ син да се събуди, за да прави тежки упражнения на уреди. В началото това я е освежавало и ободрявало. Но нарастващата зависимост я е вкарала в клиниката с хронична умора и изтощение. Имала е и припадъци.

Хора с хранително разстройство прекаляват с тренировките и въпреки предупрежденията на лекарите тренират тайно, казва Даян Уайтоук, шеф на болницата. Тя съветва как да разбереш, че си обсебен – когато не се чувстваш добре, но продължаваш с упражненията, и когато предпочиташ  да се потиш на уредите, вместо да излезеш и да се веселиш.

“Ако започнете да поставяте фитнеса пред приятелите, домашните задължения и други ангажименти, развивате зависимост”, казва Уайтоук.

Според нея прекалените тренировки увреждат ставите, сухожилията, костите, хрущялите. “Когато леки травми не се лекуват и тялото се товари още и още, те се влошават и стават хронични. И вместо да правите мускули, рушите мускулната маса.”

Ако сте стигнали до точката, в която якото спортуване вече не ви прави удоволствие, но не спирате, когато ви яде чувство за вина, че пропускате тренировка, животът ви вече се е влошил. “Виждал съм маниаци, които тренират по 3-4 часа всеки ден, докато нищо не остане от тях – казва инструкторът по бодибилдинг Стив Уокър. – Те постоянно са настинали, винаги са болни от нещо, нямат енергия, стават апатични. Това ги кара да блъскат във фитнеса още и още с надеждата да се оправят. Така затварят омагьосания кръг.”