43-годишната Венета Любчева от вършечкото село Долно Озирово е обречена да гледа света през прозореца. Майка й и баща й са починали. Жената страда от мускулна дистрофия и на двата крака и  едва се движи. Пенсията й е 258 лв. и част от тях отиват за лекарства. За нея се грижи по 4 часа жена от селото, но разходките са рядкост за Венета. От социалните й е осигурена инвалидна количка, подала е документи за акумулаторна, която да управлява сама.

Затворената Венета има нужда от хладилник, микровълнова печка, нов телевизор. Бригада „Нов дом“ също би преобразила стаята и банята й в бащината къща. В селото няма доброволци, а тя се нуждае от грижа. Подадени са документи за личен асистент, но тя се опасява, че ще й спрат транспортните. Неподвижната жена има нужда от консултация с психолог, смятат съседите.

„Когато мама беше жива, ме водеше, където поискам. Разхождала ме е в прекрасните паркове на Вършец. Завърших Климатичното училище. о съдбата ми нанесе тежък удар, разболях се от мускулна атрофия и сега пазя стаята. Претърпяла съм няколко операции в Горна баня, но нямам подобрение. Не съм очаквала такова нещастие. Преди година си отиде и мама. Тя много се грижеше за мен и поддържаше добра хигиена у дома. Човек не знае какво ще го сполети“, разказва Венета.

Преди година й назначили мъж личен асистент. Той само носел дърва, палел печката и пазарувал.

От община Вършец съобщиха, че стартира програма „Предоставяне на грижи в домашна среда“. По нея се осигурява заетост на безработни като домашни помощници за хора с 80 до 89,99% намалена работоспособнос и това е шанс за нея.

Венета е благодарна на селския кмет Ангел Петров, който й помага в трудни моменти. Страдащата жена е вярваща, почита светците и християнските празници, но посещава местната черква "Свети Илия" само на Илинден. Мечтае да бъде сред хора, да има приятелки, с които да споделя за трудното си ежедневие, да я заведат поне веднъж в годината на концерт, да отиде на фризьор, както преди да почине майка й Найда.

Хората, които имат желание и възможност да помогнат на Венета, могат да й изпратят помощи на адрес: п.к. 3538 село Долно Озирово, община Вършец, улица 28, номер 2, за Венета Любчева.