България може да купи 2 хеликоптера за спасяване с 20 млн. лева от ЕС, осигурени от регионалното министерство, каза заместник-министърът Деница Николова.

През ноември било решено да се търсят пари за 1 хеликоптер. Но днес разчети сочат, че може да се доставят два. Процедурата се отваря през март, а здравното министерство, което ще ги получи, има 2 месеца да кандидатства за парите с проект. Освен хеликоптери с парите ще им се направят хангари, площадки за кацане и всичко друго за експлоатацията. Николова каза, че проектът ще осигури цялостно покритие на страната.

„Сега ще направим най-важната стъпка - ще осигурим основата като инфраструктура и покриване на административните изисквания. На следващ етап ще надграждаме, доставяйки още техника“, каза тя. Тогава ще се ползват евросредства от следващия програмен период. Така ще се подобрят достъпът до медицинска помощ в затънтени райони и спешната реакция при кризи, произшествия, бедствия, спасителни и донорски акции.

Ще се подобрява и спортната база в 102 училища. С 2,5 млн. лв. в тях ще се доставят спортни уреди, ще се правят фитнеси на открито и спортни площадки. Николова отбеляза, че всички спортни съоръжения, които са изградени или предстои да се изградят по програмата, ще се ползват и от обществеността извън учебния план-график. "Така подобряваме физическата активност на населението“, каза тя.

Безвъзмездно се дават и 2 млн. лева за подобряване на безопасността на пътищата. Ще се гради интелигентна транспортна система по първи, втори и трети клас пътища. Тя ще помага на водачите с информация чрез сензори, метеорологични станции и електронни пътни знаци с променливо съдържание и възможност за засичане на скорост. Те ще са в критични точки извън магистралите, определени след анализ.