Реакцията е като при зависимите: Още! Още!

Най-романтичната история за свети Валентин и валентинките препраща към времето на император Клавдий II. Той бил убеден, че бракът пречи на войнската отдаденост и забранил войниците да се женят. Но свещеникът Валентин нарочно си затварял очите за младите мъже. Забранените брачни церемонии обаче се разчули и той бил осъден на смърт. Докато чакал казънта, се влюбил в дъщерята на тъмничаря. Преди да бъде екзекутиран, й изпратил обяснение, подписано “Твой Валентин”. Затова в деня на светеца се изпращат любовни валентинки.

Св. Валентин е формален повод да се говори и за връзката между любовта и сърцето в медицински ракурс. Но дори да може сърцето да се нарече център на любовта, това чувство се контролира от мозъка.

Според проучване на Института за биокибернетика “Макс Планк” в Тюбинген любовта активира мозъчния център за възнаграждение. Ако на човек се покаже снимката на обичан партньор, на томограф се вижда да “светват” 4 точки в центъра за награди. Това място се оживява и когато човек получи нещо желано - похвала, повишение, вещ. Или изпитва любов. Процесът е свързан със задействането на жлезите. Видът и дори миризмата на любимия водят до отделяне на хормони, които пораждат чувство на щастие в мозъка. 

Пред в. “Ди Велт” д-р Андреас Бартелс обяснява, че партньорът се превръща в пристрастяващ обект, само че това не е патологично, а гарантира оцеляването на човечеството. От “светещите” под влияние на вида на любимия точки учените съдят, че в мозъка настъпва реакция като при зависимостите - към ядене или пристрастяващ вид храна, тютюн, алкохол, медикаменти, вещества и др. С тази разлика, че не е болестен процес. Едновременно със стимулирането на центъра за награди любовта потиска чувствителността на центровете за бдителност и страх. На обекта на любов се гледа по-доброжелателно, през розови очила.

Отрицателните страни лъсват чак когато чувствата си отидат и партньорите вече не са заедно. Дали с това е свързана поговорката, че любовта е сляпа?

Хормоните са горивото на любовта дори ако промените не се откриват в кръвта, вметва д-р Кристоф Кек от Ендокринологичния център в Хамбург. И не става дума за отделни хормонални пикове и спадове. В тялото всички хормонални вериги са свързани, така че промените го засягат изцяло. Това се отнася и за състоянието на влюбеност, което е положителна. реакция на стрес. Участват хормони на щитовидната жлеза, полови и на стреса. В такива моменти хипофизата отделя окситоцин,  наричан хормон на прегръдката или на обвързаността.

А отделянето на хормона вазопресин гарантира освен всичко друго, че половите органи се снабдяват с повече кръв. Както при всяка форма на стрес, към мозъка потича и адреналин. Важна роля играе и повишената продукция на мъжкия полов хормон тестостерон. В по-малки количества от него се нуждаят и жените. И при двата пола липсата на тестостерон намалява половия нагон, обяснява д-р Кек.

Италианската психиатърка д-р Донатела Маразити от университета в Пиза установява, че в присъствие на любимия освен хормоните влизат в действие и невротрансмитери. Това са вещества, много подобни по състав на хормоните, но се отделят не от жлезите, а от нервните клетки. В случая - както и при зависими хора - допаминът активира центъра за награди в мозъка. 

Серотонинът обаче пада до стойности, характерни за състояния с натрапливо поведение, при което болните повтарят едни и същи действия отново и отново.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...