Немски учени установиха, че леки аромати като този на роза помагат да се помни повече, съобщи "Сайънс алърт", цитиран от БТА.

Били изследвани ученици за нови английски думи, които са запомнили през деня. Те се справяли с около 30% по-добре, когато в стаите им горял тамян, докато учели и спели.

"Изследването ни показва, че можем да улесним заучаването по време на сън - каза Юрген Корнмайер от университета на Фрайбург. - А кой би си помислил, че носът значително помага за това."

Ученето по време на сън, наречено хипнопедия, вълнува учените от 50-те години на ХХ в. Смята се, че то може да бъде и звуково, като се слушат записи на чужда реч, когато човек заспива.

Проблемът е, че това умение може и да не съществува. С годините хипнопедията ту идва, ту излиза от мода. Напоследък обаче има данни, че тя съществува поне до известна степен.

Невъзможно е човек да се събуди и да знае нови факти, без да ги е осмислил. Но съществува т.нар. целева активация на паметта, която при спане помага за затвърждаване на наученото преди това.

Има данни, че леки звуци по време на сън засилват обработката на запомненото. Според учени същия ефект имат и обонятелни стимули.

През 2007 г. учени свързаха задача за заучаване с определен аромат и след това затвърждаваха информацията по време на сън. Това свързване обаче бе ефективно само в някои случаи. Във фазата на съня с бързо движение на очите ароматите не активират мозъка по същия начин, както при съня на бавни вълни. Тогава се задейства хипокампусът, свързван с краткосрочната памет.