17°C   София
 

"Броят на болните от коронавируса расте, но не с темпото от началото и средата на януари. Има светлина в тунела, че мерките в Китай започват да дават резултат. Почти никой от тези 1000 жертви на вируса не е умрял конкретно от инфекцията, а от засягане на вече отслабена система в организма", каза по "Канал 3" проф. Тодор Кантарджиев, шеф на центъра по заразни болести.

"Чума у нас се употребява за различни болести – като африканска чума, а всъщност е треска. "Чума" обаче звучи драматично. За да имаш бубонната чума, трябва да имаш бълхи. На о-в Мадагаскар има чума от години. Преди време чума бе доказана в граничните райони на Турция при животни. Коронавирусът не е белодробна чума, не е научно творение. Тези вируси са чести причинители на зимни инфекции, в последните 20 г. имат и мутации. Те се развиват в някои животни и при близък контакт могат да преминат към хората" обясни професорът.

"В Китай имат огромни ресурси, много подготвени и мотивирани хора. На първо място е карантината. Инкубационният период на коронавируса е 14 дни, в редки изключения повече. Обикновено 5 дни след заразяването се проявява. Той е много близък до коронавируса от 2002 г. и е далеч от смъртоносния от 2012 г. Несериозно звучи, че Китай разработва биологично оръжие или че коронавирусът е генномодифициран, нарочно направен. Изключвам тази възможност", каза Кантарджиев.

"Коронавирусът се унищожава от органични разтворители. В последните 2 седмици изследвахме хора, които са били в контакт с китайци или са се върнали от Китай с белодробни проблеми. При някои доказахме други вируси", разказа професорът.Петрунка Сафронова
02/11/2020 20:58:08

А предшестващите заболявания са свързани с понижен имунитет - отначало клетъчен, а после и общ заради нарушената обмяна на веществата. И в трите фактора, от които зависи клетъчното здраве - храна, кислород и хормони на щитовидната жлеза, микроелементът йод играе стратегическа роля. Безопасният йод, който трябва да постъпва ежедневно с храната и водата, обогатена с йони на йод, не е лекарство, той предотвратява болестите. При вече появили се помага за дезинфекция и извеждане на отровите.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...