Международен консенсус на кардиолози и ендокринолози го препоръча на лекарите за оценка на здравния риск при пациентите. 

Обикобката на талията трябва да се превърне в рутинен критерий за риск за здравето. Тази мярка прогнозира рисковете от затлъстяването по-добре от използвания към момента индекс на телесната маса, известен и като боди маст индекс по английската си абревиатура. Около този консенсус се обединиха членовете на Работна група за висцерално затлъстяване от Международното дружество по атеросклероза и Международното сдружение по кардиометаболитен риск, съобщи Ройтерс.

Темата е обект на дискусии през последните 10-ина години и мнението за условността на мастния индекс се споделя от много български кардиолози.

Изчисляването на ИТМ се оказа недостатъчно, за да помогне на клиницистите да преценят и управляват риска за здравето, свързан със затлъстяването, отбелязва д-р Робърт Рос от Кралския университет в Кингстън, Канада.

Работната група обобщава доказателствата, че ИТМ е незадоволителен маркер за оценката и овладяването на

риска за сърцето

и метаболитните

проблеми,

свързани с наднорменото тегло. Върху обиколката на талията влияят величините за определяне на ИТМ независимо от пола и възрастта. И когато ИТМ и обиколката на талията се разглеждат в един и същ модел за прогнозиране на риска, обиколката на талията остава прогностичен фактор за риск от смърт, докато ИТМ не дава такива данни.

Индексът на телесната маса се пресмята, като разделим теглото в килограми върху ръста на квадрат в метри. Според този инструмент теглото е нормално, ако този индекс е в рамките от 18,5 до 24,9, за наднормено - от 25 до 29,9, а над 30 - за затлъстяване. Тази скала има още 3 стъпки нагоре - първа степен затлъстяване, ако е от до 35, втора - до 40, и трета - при индекс на телесната маса над 40. Приема се, че затлъстелите са в по-голям риск от ранна смърт.

Обиколката на талията заедно с ИТМ е по-добър метод за прогноза за висок риск за затлъстяване, отколкото каквато и да е мярка самостоятелно. Но обиколката на талията осигурява проста антропометрична мярка за проследяване на ефикасността на жизнените стратегии, предназначени да намалят затлъстяването в корема, обясняват ендокринолозите.

Точно мазнините в областта на талията са най-рискови за здравето, защото те обгръщат вътрешните органи и затрудняват многократно работата им. Така обиколката на талията се явява прост, но надежден начин да се предвиди рискът. Стойностите се колебаят при различните популации. За България се препоръчва

талията на мъжа

да е до 94 см,

за жените -

до около 80 см

А ако липсва талия в общоприетия смисъл на думата? В изявлението за консенсуса кардиолозите и ендокринолозите препоръчват измерванията на талията да се извършват по средата между последното ребро и горния ръб на тазовите кости.

“Въпреки пропуските в нашите знания има много доказателства, че измерването на обиколката на талията подобрява грижите за пациента и чрез него може да се избегне пропускането на рискова. Здравните специалисти трябва да бъдат обучени да извършват правилно това просто измерване и да бъдат убедени да го смятат за жизненоважен знак за оценка в ежедневната си практика, казват изготвилите консенсуса.