24 ЧАСА и “ЕО Дент” представят националната кампания “Лекарите, на които вярваме” -

Д-р Владимир Дочев е от новото поколение стоматолози, избрал да остане в България въпреки ежедневните трудности.

Кой е той

Д-р Дочев завършва Факултета по дентална медицина в София през 2014 г. Още от 2011 г. обаче като асистент в дентални клиники “ЕО Дент”. Там работи и сега, но вече като зъболекар. Специализант е по орална хирургия.

В какво е добър

Акценти в работата на д-р Дочев са имплантологията, хирургията и протезирането. Работи основно с възрастни пациенти, които имат нужда от протези и хирургични намеси.

Къде приема

Д-р Дочев работи в клиника “ЕО Дент” на ул. “Св. Пимен Зографски” 16 в София.

- Д-р Дочев, как оценявате оралната грижа и здраве на българина?

- Българите полагат все по-редовна грижа за оралното си здраве и  осъзнават важността на профилактиката на по-сериозни заболявания на зъбите и устната кухина. Поне такава е тенденцията при пациентите ми.

- С какви проблеми идват най-често при вас?

- За съжаление все още болката е основният повод. Втората най-честа   причина е нарушената дъвкателна функция и невъзможността за хранене. На трето място за естетичните съображения.

- Има ли малко известни болести на зъбите и венците, които могат да доведат до тежки увреждания?

- Всеки нерешен навреме проблем в устата води до сериозни проблеми в бъдеще като при ефекта на доминото. Папример липсата на дори само един зъб размества съседните, не се дъвче на съответната страна и се претоварва другата. Постепенно цялостно се нарушава балансът в дъвкателния акт и настъпват трудно обратими промени.

- Какво обуславя нечие предразположение да е зле със зъбите и да стигне до протези? Как да се намали рискът в такива случаи?

- Денталното здраве е тясно свързано с общото. Доста болести имат изява и в устната кухина. Например диабетиците са предразположени  към пародонтит и може да загубят зъби. За да се намали рискът е нужен добър контрол на болестта и, от друга страна, засилена орална грижа.

- Какви са новостите при зъбните импланти?

- Намаля продължителността на лечението. Вече се слагат  импланти и на хора, за които подвижната протеза доскоро бе единствен избор. Задоволяват се все по-пълноценно естетичните изисквания.

- Каква следва да е ежедневната грижа за зъбите?

- Както всяка част от тялото, и зъбите се нуждаят от ежедневна грижа. Да има поне 2 почиствания – сутрин и вечер, с четка, паста, конец и вода за уста. При наличие на импланти, коронки и мостове са задължителни и други средства като зъбен душ и междузъбни четки. Всяка грижа за зъбите се отплаща.

- От каква възраст да започне с почистването с вода и конци?

- Ние се стараем да създадем хигиенни навици и у най-малките пациенти. Четката трябва да се включи още с появата на първото млечно зъбче (около 6-ия месец). Пастата с плодов вкус се добавя на около 2­ г., а конецът и водата за уста стават задължителни при оформянето на постоянните зъби (около 12-годишна възраст).

- Има ли недостиг на зъболекари и интерес към специалността?

- Тенденциите са към пренасищане, защото се създават нови и нови факултети по дентална медицина. Но няма равномерно разпределение. В градовете има огромна гъстота на денталните практики, а в малките населени места трудно се намира зъболекарска помощ.

Професията ни е свободна и хуманна. Това я прави желана за всеки, който иска да бъде в полза на другите.

- От какво имат нужда младите зъболекари?

- Надявам се и аз да съм от тях. Светът вече е отворен и всеки млад зъболекар може да получи знания и да натрупа умения, учейки се от най-големите светила. Но и обучението тук е на високо равнище. Основното, от което има нужда завършилият дентален лекар, е търпение и желание. С тях той ще даде на пациентите истински подарък - а именно тяхната усмивка.

- Нужна ли е реформа в българското здравеопазване според вас? Кои са трите неща, които бихте искали да се променят?

- Не съм компетентен да кажа дали има нужда от реформа. Но мога да обобщя нашите нужди: свободен достъп до специализации, планово създаване на специалисти спрямо нуждите на обществото и по-голяма обезпеченост на хората, за да могат да се грижат за здравето си.

- Какви специфични дейности извършвате като имплантолог?

- Ежедневно имам пациенти, които искат бързо да възстановят загубената си функция и естетика. Това е предизвикателство, защото връзката с тях е важна за крайните резултати - необходимо е бързо да опознаем пациента и да разберем в детайли неговите нужди.

Поставянето на импланти вече е рутинно в повечето случаи, но, разбира се, има и много трудни казуси. При тях се изисква да работим с цял екип от специалисти.

- Изправяли ли сте се пред дилема – чужбина или България?

- Да, бях решил да замина за Германия и да работя там. С времето разбрах, че истинската емоция на това да си зъболекар е да си близо до хората, да ги разбираш и да им помагаш. Тук се чувствам сред свои и знам, че ще съм най-полезен, когато не съм далеч от корените си.

В “ЕО Дент” лекуват зъбите и на специални деца

С екип от над 350 професионалисти “ЕО Дент” е най-голямата верига дентални клиники в България. Тя е и акредитирана университетска база за специализации. Предлага комплексна диагностика и лечение на най-високо ниво - с лазер, имплантология, естетика (фасети, циркониеви конструкции, избелване със ZOOM2), 3D диагностика, лечение под наркоза, HELBO терапия, детска дентална медицина, ортодонтия, ултразвукова диагностика, CAD-CAM технологии, лечение под микроскоп и много други. 

Комплексната диагностика и лечението с апаратура на най-съвременно ниво са водещи за денталната клиника.
Комплексната диагностика и лечението с апаратура на най-съвременно ниво са водещи за денталната клиника.

Чрез импланти се решават сложни случаи безболезнено и надеждно, подвижните протези се заменят с неподвижни и така се връщат доброто качество на живот, пълноценното хранене и усмивката.

В “ЕО Дент” има и детска дентална и ортодонтска клиника за лечение на деца и юноши. А за децата със специфични потребности при аутизъм, ДЦП и други болести има специализирана клиника за лечение под обща анестезия. В нея има сензорна зала, в която чрез звуци, аромати и светлини се постигат психологическа подготовка и овладяване на страха. Стаята за извеждане от упойка и всички други условия са създадени така, че този тип пациенти да се чувстват спокойни.