12°C   София
 

24 ЧАСА и “ЕО Дент” представят националната кампания “Лекарите, на които вярваме” -

Д-р Владимир Дочев е от новото поколение стоматолози, избрал да остане в България въпреки ежедневните трудности.

Кой е той

Д-р Дочев завършва Факултета по дентална медицина в София през 2014 г. Още от 2011 г. обаче като асистент в дентални клиники “ЕО Дент”. Там работи и сега, но вече като зъболекар. Специализант е по орална хирургия.

В какво е добър

Акценти в работата на д-р Дочев са имплантологията, хирургията и протезирането. Работи основно с възрастни пациенти, които имат нужда от протези и хирургични намеси.

Къде приема

Д-р Дочев работи в клиника “ЕО Дент” на ул. “Св. Пимен Зографски” 16 в София.

- Д-р Дочев, как оценявате оралната грижа и здраве на българина?

- Българите полагат все по-редовна грижа за оралното си здраве и  осъзнават важността на профилактиката на по-сериозни заболявания на зъбите и устната кухина. Поне такава е тенденцията при пациентите ми.

- С какви проблеми идват най-често при вас?

- За съжаление все още болката е основният повод. Втората най-честа   причина е нарушената дъвкателна функция и невъзможността за хранене. На трето място за естетичните съображения.

- Има ли малко известни болести на зъбите и венците, които могат да доведат до тежки увреждания?

- Всеки нерешен навреме проблем в устата води до сериозни проблеми в бъдеще като при ефекта на доминото. Папример липсата на дори само един зъб размества съседните, не се дъвче на съответната страна и се претоварва другата. Постепенно цялостно се нарушава балансът в дъвкателния акт и настъпват трудно обратими промени.

- Какво обуславя нечие предразположение да е зле със зъбите и да стигне до протези? Как да се намали рискът в такива случаи?

- Денталното здраве е тясно свързано с общото. Доста болести имат изява и в устната кухина. Например диабетиците са предразположени  към пародонтит и може да загубят зъби. За да се намали рискът е нужен добър контрол на болестта и, от друга страна, засилена орална грижа.

- Какви са новостите при зъбните импланти?

- Намаля продължителността на лечението. Вече се слагат  импланти и на хора, за които подвижната протеза доскоро бе единствен избор. Задоволяват се все по-пълноценно естетичните изисквания.

- Каква следва да е ежедневната грижа за зъбите?

- Както всяка част от тялото, и зъбите се нуждаят от ежедневна грижа. Да има поне 2 почиствания – сутрин и вечер, с четка, паста, конец и вода за уста. При наличие на импланти, коронки и мостове са задължителни и други средства като зъбен душ и междузъбни четки. Всяка грижа за зъбите се отплаща.

- От каква възраст да започне с почистването с вода и конци?

- Ние се стараем да създадем хигиенни навици и у най-малките пациенти. Четката трябва да се включи още с появата на първото млечно зъбче (около 6-ия месец). Пастата с плодов вкус се добавя на около 2­ г., а конецът и водата за уста стават задължителни при оформянето на постоянните зъби (около 12-годишна възраст).

- Има ли недостиг на зъболекари и интерес към специалността?

- Тенденциите са към пренасищане, защото се създават нови и нови факултети по дентална медицина. Но няма равномерно разпределение. В градовете има огромна гъстота на денталните практики, а в малките населени места трудно се намира зъболекарска помощ.

Професията ни е свободна и хуманна. Това я прави желана за всеки, който иска да бъде в полза на другите.

- От какво имат нужда младите зъболекари?

- Надявам се и аз да съм от тях. Светът вече е отворен и всеки млад зъболекар може да получи знания и да натрупа умения, учейки се от най-големите светила. Но и обучението тук е на високо равнище. Основното, от което има нужда завършилият дентален лекар, е търпение и желание. С тях той ще даде на пациентите истински подарък - а именно тяхната усмивка.

- Нужна ли е реформа в българското здравеопазване според вас? Кои са трите неща, които бихте искали да се променят?

- Не съм компетентен да кажа дали има нужда от реформа. Но мога да обобщя нашите нужди: свободен достъп до специализации, планово създаване на специалисти спрямо нуждите на обществото и по-голяма обезпеченост на хората, за да могат да се грижат за здравето си.

- Какви специфични дейности извършвате като имплантолог?

- Ежедневно имам пациенти, които искат бързо да възстановят загубената си функция и естетика. Това е предизвикателство, защото връзката с тях е важна за крайните резултати - необходимо е бързо да опознаем пациента и да разберем в детайли неговите нужди.

Поставянето на импланти вече е рутинно в повечето случаи, но, разбира се, има и много трудни казуси. При тях се изисква да работим с цял екип от специалисти.

- Изправяли ли сте се пред дилема – чужбина или България?

- Да, бях решил да замина за Германия и да работя там. С времето разбрах, че истинската емоция на това да си зъболекар е да си близо до хората, да ги разбираш и да им помагаш. Тук се чувствам сред свои и знам, че ще съм най-полезен, когато не съм далеч от корените си.

В “ЕО Дент” лекуват зъбите и на специални деца

С екип от над 350 професионалисти “ЕО Дент” е най-голямата верига дентални клиники в България. Тя е и акредитирана университетска база за специализации. Предлага комплексна диагностика и лечение на най-високо ниво - с лазер, имплантология, естетика (фасети, циркониеви конструкции, избелване със ZOOM2), 3D диагностика, лечение под наркоза, HELBO терапия, детска дентална медицина, ортодонтия, ултразвукова диагностика, CAD-CAM технологии, лечение под микроскоп и много други. 

Чрез импланти се решават сложни случаи безболезнено и надеждно, подвижните протези се заменят с неподвижни и така се връщат доброто качество на живот, пълноценното хранене и усмивката.

В “ЕО Дент” има и детска дентална и ортодонтска клиника за лечение на деца и юноши. А за децата със специфични потребности при аутизъм, ДЦП и други болести има специализирана клиника за лечение под обща анестезия. В нея има сензорна зала, в която чрез звуци, аромати и светлини се постигат психологическа подготовка и овладяване на страха. Стаята за извеждане от упойка и всички други условия са създадени така, че този тип пациенти да се чувстват спокойни.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Коронавирусът като размер е по-голям от обикновените вируси и не преминава плацентарната бариера, казва председателят на Дружеството по акушерство и гинекология и главен координатор на експертния съвет по акушерство и гинекология към министъра на здравеопазването - Проф. Николов, бременните жени обикновено винаги попадат в групите на по-уязвимите

Певецът прегърнал най-малкото си дете - двумесечното бебе Маша, което се поклаща на фона на песента We Are Young. Такова видео пусна Енрике Иглесиас в инстаграм и фейсбук и умили хиляди свои последователи. Това е първият път, в който той показва момиченцето ясно. Досега само веднъж е пускал снимка на бебето си - и именно така обяви новината

Мае, Бриджит и Анемона са сред най-предпочитаните пролетни имена по света. Пролетта е може би най-доброто време от годината, защото ни вдъхновява за толкова много неща. Ще ви се стори ли невероятно, ако кажем, че сред тях е и изборът на бебешко име? Вижте списък от най-популярните имена с техните значения, които родителите избират по света

Първородният син на млада двойка от Руската федерация носи името на причинителя на пандемичната зараза, пише БГНЕС. Младо семейство от Новокузнецк реши да кръсти първородното си момче с несъществуващо име - Ковид. Детето беше кръстено така в чест на коронавируса, който бушува в света и вече е отнел хиляди животи в различни страни

Как загубихме цивилизационната пътека в биологичната джунгла

Освен на еволюция - детайлно разработена от Дарвин - живите същества са способни и на инволюция....

Разбор на мислите в красивата тишина на коронавируса

В десетки необичайно тихи градове в Европа, Америка, Азия, Африка и Австралия, във внезапно...

Човечеството излезе в болнични

Как да ги обърнем в цивилизационен скок? Всички сме свидетели как Китай се справи със своя нов...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

1. За какво никога не ви е стигало времето преди налагането на извънредно положение? а) За спорт и малки домашни ремонти. б) За културни събития като изложби, концерти и т.н. в) За почивка, време със семейството и кулинарни начинания. 2. Често ли ви става скучно, докато стоите вкъщи? а) Да, обичам да съм навън, да се разхождам и излизам с приятели

Бабата от село Печеница трогната от вниманието на двама иранци лекари - д-р Заргар и д-р Шакиб, и от д-р Гайдаров. Преди години те идват в малкия град и започват да лекуват хората от 23 съседни села Надие Шаиб Мехмед е с високо кръвно и от години го лекува в исперихската болница. 80-годишната жена от село Печеница разплака лекарите там с писмото

Един от най-талантливите ни съвременни актьори - Христо Шопов, играе основен персонаж в криминалния сериал “Южен вятър”, който върви по сръбската държавна телевизия РТС 1. Поредицата е продължение на едноименния филм на Милош Аврамович, който излезе в края на 2018 г. и се радваше на огромен зрителски интерес

Първенството на малката африканска държава Бурунди продължава с пълна сила. И трябва да завърши до края на април, защото след това стартира невероятна жега. Двубоите се играят пред публика. Преди 6 дни официално бяха признати първите два случая с положителни проби за коронавирус. Според някои групи за човешки права обаче правителството всъщност