Епидемиолог отрече, че вирусът от Ухан е създаден изкуствено, пише Риа новости. Новата зараза предизвика множество теории за нейния произход. “Никакви доказателства няма, че вирусът е създаден изкуствено”, каза Бен Коулин от университета на Хонконг. За вируса Китай съобщи в последния ден на 2019 г., предаде БГНЕС. След време той уточни, че епидемията от тежка пневмония в Ухан се предизвиква от него. Загадъчната болест предизвика тревога в цял свят, съпътствана от много теории за появата й.

Епидемиологичните изследвания показаха, че първите заразени са ходили на пазар за месо от диви животни в Ухан.

Директорът на института за вирусни заболявания в Китай Тан Въндзъ каза, че новият вирус около 90% напомня на коронавирус от организма на прилепи, обитаващи провинция Джъдзян.

Една от най-популярните конспиративни теории е, че вирусът е бил разработен в Уханския институт по вирусология. Там изследват имунната система на прилепите, тъй като те могат дълго да са носители на вирус, без да се разболяват. Според теорията вирусът е бил изпуснат от лабораториите на института.

Завеждащият руската лаборатория за екология на микроорганизмите Михаил Шчелканов казва за Риа новости, че теориите за изкуствения произход на вируса от Ухан “са фейк”.

А на въпрос защо много заразни болести тръгват от Китай Бен Коулин казва, че една шеста от населението на Земята живее в Китай. “Не е учудващо, че именно там се откриват болестите”, казва експертът.