Национална здравна каса е успяла да спести 50 млн. лв. след провеждането на първия централизиран електронен търг за лекарства. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев от кулоарите на парламента.

Вчера в 17,30 ч завърши успешно първият електронен търг чрез електронната система за покупка на лекарствени продукти за българските лечени заведения на онкологични и онкохематологични лекарства, каза още Ананиев.

В търга е имало общо 16 участници, а заявите са направени от 203 лечебни заведения.

Интересът беше изключително голям Първоначално предвиждахме, че стойността на лекарствата ще достигне около 1,28 млн. лв., но бяха намалени тези средства на 57 млн. лв., похвали се за икономията Ананиев.

В търга са направили заявка държавните и общинските болници. Желаем бъдеща промяна на закона, за да дадем възможност тези цени да се използват и от частните лечебни заведения, каза още Кирил Ананиев като подчерта, че целта на този вид търг е да се премахне възможността за злоупотреби с цените на лекарствата, за каквато сигнализира преди седмици шефът на Здравната каса. Вече е подготвен текст, който скоро да бъде част от закона, увери Ананиев.

Предстоят 5 търга през февруари за останалите видове лекарства.
Ананиев обясни каква е ситуацията с тримата българки, които се връщат от Китай и опасността от разпространение на опасния коронавирус. Те ще пристигнат утре. Две от жените ще са с френски авиолинии, а третата жена с немските. В самолетите ще има медицински екипи, а щом пристигнат са осигурени всички условия за приемането им в ВМА, каза още здравният министър.