В интригуваща нова теория учени питат дали микробите в човешкото тяло (микробиом) биха могли да прехвърлят сърдечни болести и диабет от човек на човек.

Значението на микробиома eцентър в мишената на медицинските науки. Експертите и хората са еднакво погълнати от завладяващото влияние на микробите върху човешкото здраве. Новото предположение пита заразни ли са незаразните болести.

През ХХ век човечеството рязко намали смъртността, като премести акцента от заразните болести (патогенни микроби) към незаразните - сърдечни, рак и дихателни.

Болестите, които не се предават от човек на човек, причиняват 70% от всички смъртни случаи в света. Тук се изключва микробното участие и вместо това се сочат генетични и екологични фактори в начина на живот.

Но микробиомът се оказва различен при хора с различни болести. 

При животни присаждането на променена (дисбиотична) микрофлора в здрави животни води до болест, а съставът на микробиома се оформя при близък контакт с други индивиди.

Затова допускаме, че някои незаразни болести имат микробен компонент и, ако е така, могат да бъдат обменяни чрез микробиомите, пише сп. “Сайънс.

В човешкия микробиом влизат бактерии, гъбички и вируси, живеещи във и върху тялото. Те имат важна роля в много физиологични функции - храносмилане, имунни реакции, обмяна. Най-голямата част са в червата, като бактериите от микробиома са най-изследвани до момента.

При животни са известни няколко примера за предаване на незаразна болест чрез микробиома. Но дали е така и за хората, питат се учените. Те съобщават, че партньорите в двойка имат по-голямо бактериално с сходство от братя и сестри, които живеят отделно. Тъй като семействата споделят обща диета и среда, подобието е очаквано. А дали споделената микробна флора влияе върху преносимостта на болестите?

Трудно е да се проучи, тъй като отделянето на факторите на средата (диета, социални навици) от микробиомите не е шега работа.

Микробно предаване на незаразни болести е доказано само при контролирани експерименти с фекални трансплантации в генетично подобни животински модели със съвпадащи диети и среда.

При мишки диабетът има микробно преносим компонент. И при хората партньорът на диабетик имат по-голям риск да развие болестта за 3 г.

При възпаленията на червата има характерна дисбиотична флора, която може да бъде прехвърлена от болни хора или мишки на здрави заедно с фенотипа на заболяването. Партньорите на болния имат сходно променени микробиоми и по-висок процент на заболяване от в случайни извадки.

Учените привеждат и факти за корелации на специфична микрофлора на червата и рискът от сърдечни болести, включително инфаркт и инсулт.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Всички бебета поглъщат въздух, докато пият мляко. Той се събира в стомаха във вид на мехур. У някои стомахчето неприятно се разтяга и те прекъсват храненето си. Други не поглъщат толкова въздух, че да прекъснат храненето. Има два начина да се изкара този въздух и вие ще откриете кой е най-подходящият за вас

Възпалените, сухи или кървящи зърна са често срещан проблем. При някои майки създава такива неприятноти, че те спират да кърмят твърде рано. Като млад родител може да открите, че са нужни дни или седмици, за да свикнете със сученето на новороденото. Нормално е зърната ви да бъдат по-чувствителни – да усещате болка, или парене

Водата определено увеличава производството на кърма от организма на майката. Има обаче и някои храни, които дават допълнителен ефект за количеството й. Ето кои са те. Бадеми Авокадо Ябълки Кайсии Аспержи Банани Ечемик Телешка супа Цвекло Елда Босилек Кафяв ориз Черен сусам Кокосово масло Царевица Грах Копър Круши Киноа Сладки

Как да се заредиш с енергия по тибетски

Гонете лошите мисли, бягайте от "трите отрови на ума”, казва Шераб Барма Всеки си има начини да се...

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Разбирам притесненията на премиера за информацията в испанския вестник - този случай засяга не само него, а и България. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти по повод публикация в испански вестник за разследване срещу премиера Бойко Борисов, предава "Фокус". "Нормално е в такива случаи да има повече емоции

Момчил Добрев, който заплаши с убийство съдийката Райна Мартинова остава под домашен арест, реши Софийският градски съд. В съдебната зала Добрев, който се представя за професор, доктор и лорд, поиска да бъде освободен срещу парична гаранция или подписка. На заседанието той показа дипломите и наградите си

Швейцарецът Кевин Бахли, който през септември 2018 г. бе заловен с кола, пълна с оръжие, бе осъден днес на 5 г. затвор. Той бе признат за виновен по 3 обвинения - за тероризъм, контрабанда с оръжие и опит да го пренесе през границата ни с Турция.  Бахли трябва да плати 20 000 лв. глоба. Присъдата включва конфискация на джип "Гранд Чероки" и