Специалисти сочат типичните грешки при консумация на алкохол

Как да се държим в бара, какво и колко да пием? Отговорите на тези въпроси най-добре знаят барманите, особено руските.

По празниците онлайн изданието “Газета.ру” попита някои от тях какви трикове можем да приложим, за да не умираме на следващия ден от главоболие и срам.

Основното, което барманите съветват, е: пийте много вода.

Идеалният вариант

е 2-3 глътки

безалкохолно на

1 глътка алкохол

Има и алтернативна схема – чаша вода след всеки коктейл. Това спасява от разюздано поведение, последвано от скандали у дома.

Бъдете внимателни със сладките спиртни напитки. Колкото повече е захарта в алкохола, толкоз по-зле ще ви е на сутринта, припомня Артьом Перук, основател на московските барове El Copitas и “Палома”.

Той съветва да не се пие нищо сладникаво до края на купона. “В миналото например бе прието да завършиш вечерта с ликьор. Но само три такива чашки от тази сравнително слаба напитка удрят силно по нервната система и стомаха, твърди той.

Перук предупреждава да не прекаляваме с горчивите коктейли като “Диабло” и “Негрони”. Сега са модерни киселите питиета – гимлет, хайбол, поунш. Те са прозрачни, избистрени с ябълкова и други киселини. Проблемът е обаче, че предизвикват отделяне на стомашен сок и дразнят стомашните стени. Затова с тях не бива да се злоупотребява, особено в края на вечерта – след лягане стомахът продължава да ги преработва и чувството не е приятно.

Подобен проблем могат да създадат и безобидните на пръв поглед коктейли с добавка на грейпфрут или друг цитрусов сок като дайкири, сауър и даже лаймът в шотовете текила.

Като стана дума за шотове, барманът в московското заведение Shortlist Books&Spirits Сергей Филюков има специална рецепта. Не ги надигайте един след друг. Алкохолът се усвоява в течение на 30-40 минути и така ще се омаете бързо. А главният ориентир на тези, които се веселят, трябва да е не действието на алкохола, а получаването от него на положителни емоции. По-добре, ако можете,

ближете цяла вечер

един коктейл,

отколкото да ги надигате на конвейер и да си легнеш кьоркютук.

Още един съвет на бармана от El Copitas – ако не сте сигурни, че ви се пие, не се насилвайте. “Не знам как става това, но организмът сам подсказва. Често по навик след работа ви тегли към бара, но бързате и се колебаете – тогава просто не пийте”, казва Перук.

След запой с твърд алкохол пиячите обикновено завършват с нещо “леко” – шампанско или коктейли с него – грешка, ще се събудите с нетърпимо главоболие.

“Вслушайте се в бармана, когато казва, че ви стига толкова и не трябва да се наливате повече - съветва Сергей Филюков. - Отстрани и с трезва глава той вижда по-добре. Доверете му се и бъдете благодарни, а не вдигайте скандал”.

На човека зад бара може да разчитате и за съвет какво питие и за колко пари да си вземете – с 90-100 процента сигурност ще ви избере точно това, което искате, уверен е Ерик Сапарлиев, основател на кетъринг компанията WeBar. Но не се учудвайте, че класическият коктейл, който редовно ви забърква познатият барман, е различен на вкус, ако ви го приготви друг – рецептите може да се различават.

За поведението в

бара има етикет

и прости правила

на общуване, разкриват работещите зад тезгяха. “Не е прието да се пазарите за цената – тя е фиксирана. Барът не е пазар, казва Сапарлиев. Случва се клиентът с каменно лице да чака на бара 15-20 минути, а барманът, търчащ насам-натам, да не му обръща внимание. Дайте знак, вдигнете ръка, за да ви забележи, съветва той.

Винаги носете пари кеш – много барове нямат касов апарат и след като сте изпразнили чашата си, е късно да съобщите, че портфейлът ви е празен. Освен това барманът разчита на бакшишите – не се оправдавайте, че нямате дребни. Според Мария Баренц от московския клуб Happy End барманът е заинтересован да направи вечерта ви прекрасна, затова недоверчивото отношение към него в качествено заведение е грешка. Не е коректно и да го поучавате какво и как да прави. Все едно да кажете на хирурга къде да реже.