Геномът на новия коронавирус е почти идентичен с този на вируса на тежкия остър респираторен синдром - SARS. Затова се очаква да се държи като него.

Прогнозата е на екип от американския университет “Пардю”. Там от години работят за създаване на лекарства и ваксини срещу коронавируси и смятат, че са на прав път.

Екипът ще тества лекарства върху новия вирус, който получи името 2019-nCoV. Според учените те пречат на размножаването на други вируси от това семейство.

Вирусолозите казват, че набелязаните от тях цели в досегашните разработки са над 95% идентични с ензимните мишени на SARS.

По време на епидемията от 2002-2003 г. прехвърлилият се от животни на хора вирус SARS проникна в 26 държави. Заболяха 8098 души и от тях 774 умряха, каза за “24 часа” проф. Нели Корсун, шеф на лабораторията в Центъра по заразни и паразитни болести.

Когато се появи огнището на SARS, бяха нужни месеци, за да се разгадае природата на вируса. Сега учените изолираха патогена, тръгнал от Ухан, и разчетоха генома му за 10-ина дни.

Американският екип очаква до седмица-две да съобщи дали вирусът мутира. Това има практически смисъл за прогнозите с каква лекота се разпространява от човек на човек.