Продължителното излагане на студ, вятър и влага през зимата често води до частично измръзване. Кръвообръщението се забавя, вените се стесняват, което най-често води до измръзване на носа, ушите, бузите, пръстите. Повишава се рискът от стенокардии, инсулти или инфаркти заради повишеното кръвно налягане.

При много ниски температури настъпва силно главоболие или т.нар. студова мигрена. В други случаи може да се развие студова алергия - зачервяване на ръце, бузи, нос, поява на обрив и сърбеж, подпухване, запушен нос.

Преминаването от топло на студено провокира дихателни болести (най-често инфекция на горни дихателни пътища с висока температура, хрема, главоболие, кашлица, болки в гърлото). Навременните мерки ще предотвратят бронхит и пневмония. Студът отключва и астма, особено при децата.

С него се обаждат и ставни болести (атрит, артроза и др.) със силни болки и подуване на ставите, както и някои кожни (розацея, псориазис).

Характерна за зимата е и снежната болест, която се изразява в болки в очите, зачервяване, сълзене, отоци. Причината е яркото зимно слънце, което пада ниско и заслепява. Снегът усилва светлината, така че летните слънчеви очила ще са от полза и през зимата, ккато и капките за очи.

Ето няколко съвета за студените месеци:

Загрейте се преди да излезете (най-вече крайниците). Не чакайте да измръзнете и чак тогава да се стопляте, което отнема доста време.

Калявайте се! Не превръщайте апартамента си в сауна зимно време, редувайте топло и студено (т.е. не стойте само вътре от страх да не замръзнете навън. Просто не прекарвайте часове в студа).

Яжте богати на витамини храни, тъй като през зимата нивата на някои витамини (желязо, цинк, калций, манган) в организма рязко намаляват. Това често е причина за повечето студови заболявания.

Приемайте повече течности (чай, топъл бульон и др.).