Смята се, че източник на 2019-nCoV са морски животни.

Расте страхът от трансгранично разпространение на коронавируса от китайския град Ухан, който разболя десетки и уби един човек, зарази друг в Тайланд, а вече го докладва и Япония, съобщи Си Ен Ен.

В четвъртък японските власти потвърдиха, че мъж, пътувал до Ухан, е бил заразен. Вдигнал висока температура след завръщането си и е постъпил в болница. Вече бил излекуван и е изписан.

Повечето от болните в Китай са посещавали голям пазар за морски дарове и животни. Това предполага зоонозен произход на епидемията. Объркващо е, че японецът не е ходил там. 

Китайските епидемиолози твърдят, че вирусът не се предава от болни към лекуващи. Те съобщават обаче за разпространение на заразата. Има все още условни данни за заразяване от човек. Допуска се предаване между съпруг и съпруга.

Новият щам е от същото семейство като смъртоносния тежък остър респираторен синдром (SARS) и близкоизточния синдром (MERS).

Едни коронавируси причиняват болести у хората, а други циркулират сред животни - камили, котки, прилепи. В редки случаи животинските се прехвърлят върху човек и след това се разпространяват между хора.

Китайските власти публикуваха пълния геном на така наречения 2019 нов коронавирус, или 2019-nCoV в глобалната база данни.

Вирусолозите по цял свят са вторачени в него главно защото не са изключили възможността да се предава от човек на човек.