Затлъстяването е един от най-сериозните здравословни проблеми на нашето време, което е в основата и на редица тежки заболявания: рак на хранопровода, дебелото черво, гърдата, бъбреците и панкреаса. Д-р Мустафа Йондер Долап, заместник-главен лекар на доказано успешната болница „Чорлу Ватан“ в град Чорлу, Турция, дава препоръки от своята практика, свързани с подобряването на здравословното състояние в борбата с наднорменото тегло.

„Възрастовата граница при хората със затлъстяване непрекъснато спада и това не е проблем само в Турция или България, а световен проблем. Смъртните случаи вследствие на затлъстяване са почти колкото тези, свързани с тютюнопушенето. Виждаме все повече млади хора с наднормено тегло, особено такива, които обичат бързото хранене“, казва д-р Мустафа Йондер Долап. Той е един от водещите специалисти в хирургията при затлъстяване и метаболитни заболявания в Турция. Специализиран е в операциите на щитовидна жлеза, херния, камъни в жлъчката, черен дроб, онкологични заболявания, стомах и панкреас, заболявания на гърдите и дебелото черво, хемороиди, анални фисури и бариатрична хирургия при затлъстяване.

На въпроса кои са най-честите причини за затлъстяването отговаря без замисляне: генетичните фактори, вредните хранителни навици и начин на живот. „Ако количеството приети калории надвишава количеството изразходвана енергия, остатъкът се натрупва в тялото под формата на мазнини“, обяснява специалистът.

„Затлъстелите пациенти губят комфорта си, освен естетическия имат психологически проблеми. Но по-страшното е, че затлъстяването може да причини други сериозни заболявания като сърдечен инфаркт, съдови заболявания, диабет, хипертония, сексуални проблеми, репродуктивни проблеми, хъркане, хепатит, камъни в жлъчката. Затлъстелите хора често изпитват сериозни болки в мускулно-скелетната система и имат гръбначни заболявания“, изрежда д-р Долап. Медицината е доказала, че при хора със затлъстяване най-често се наблюдават рак на хранопровода, дебелото черво, гърдата, бъбреците и панкреаса.

По наблюдения на д-р Долап пациентите обикновено предпочитат нехирургичните методи за справяне с проблема пред оперативното лечение. Каквато и терапия да се избере, тя се прилага след обсъждане, в което участват пациентът и лекарят. „Не всеки пациент със затлъстяване може да се оперира. А пациентите, които трябва да се оперират, не бива да губят време, прилагайки други методи на лечение, защото това може да им причини сериозни здравословни проблеми“, казва хирургът.

Той избягва да дава рецепти коя терапия е най-резултатна. Но е убеден, че е задължителна консултацията с лекар-специалист. „Ние в клиниката в болница „Чорлу Ватан“ избираме терапията в зависимост от конкретния случай, от конкретния пациент, не според заболяването. Подходът ни е строго индивидуален. Индексът на телесната маса на пациента, неговите хранителни навици, възрастта, социалният живот се взимат предвид при избора на терапия. Понякога можем да оперираме отново хора, претърпели операция за намаляване на затлъстяването“, разказва д-р Долап.

Операциите при затлъстяване обикновено се извършват по лапароскопски (затворен) метод, със специални уреди. Цената е функция от използваните материали. „Убеден съм, че хората, които идват в нашата болница, получават качествени услуги на разумни цени. Ако честно се оцени положителната промяна в социалния живот и здравето на пациента след лечението, ще стане ясно, че той е спечелил много повече от парите, които е платил“, смята специалистът.

„Лечението при затлъстяване е различно от лечението на други заболявания. Например при камъни в жлъчката оперираме, сваляме конците и след една седмица пациентът е възстановен. Лечението при затлъстяване е различен процес. Това е пътуване към оздравяването”, обяснява хирургът.

Понякога това пътуване е доста продължително. С операцията лекарите осигуряват нов старт на пациента и го подкрепят в пътуването. „Независимо от коя държава идва човекът, ние не го забравяме, а поддържаме близък контакт с него, за да можем да помогнем във всеки момент. Това е заложено във философията на болница „Чорлу Ватан“ – винаги на първо място е човекът и човешкият живот“, подчертава д-р Долап.

Той апелира всеки, който смята, че има проблем с килограмите, да потърси професионална помощ. „Често диетите се правят, сменят се и не дават резултат. Спортните активности, ако не са систематични, не водят до нищо освен до загуба на мотивация. Затлъстяването е напълно лечимо заболяване, ако се направи висококачествена медицинска консултация в правилно подбрано лечебно заведение“, убеден е специалистът.

Според него е важно навреме да се намерят решения срещу обездвижването, неактивния начин на живот и вредните хранителни навици. В болница „Чорлу Ватан“ има звена, които подкрепят здравословния начин на живот. Планирани са информационни събития и в България. „Искаме операцията да се прави само в краен случай. По-добрият вариант е да се премине към здравословен начин на живот и правилно хранене“, препоръчва д-р Долап.

За консултации се свържете с д-р Мустафа Долап ТУК.