Диетата е изпитание, но до месец се свиква, казва авторът ѝ д-р Матсън

Гузни след обилните гощавки по празниците, хората започват новата година, обещавайки си здравословен живот и умерено хранене.

Американският невробиолог Марк Матсън предлага решение. Той определи периодичния глад като един от най-ефективните способи за укрепване на здравето и удължаване на живота, съобщи Си Ен Ен.

Според изследователя на стареенето от университета “Джон Хопкинс” в Балтимор следването на този принцип предотвратява и лекува рак, диабет, сърдечни болести, високо кръвно и бори затлъстяването.

Изводите си, публикувани в “Ню инглънд джърнъл ъф медсин”, д-р Матсън прави чрез обзор на резултатите от 25-годишни изследвания на животни и хора.

Той дели диетата на две категории: нормален, но не изобилен прием на храна в период 6 до 8 часа дневно и никакво ядене в останалите 16-18 часа; пост 2 дни в седмицата, или принцип 5:2, при който се приема храна до 500 калории дневно или се кара само на вода.

Многобройни експерименти показват, че този начин на хранене поддържа клетките здрави и ги адаптира към периодите на хранителен дефицит чрез промяна в обмяната, при която те започват да консумират собствените си запаси и превръщат тлъстините в енергия.

В резултат захарта в кръвта се регулира и човек става по-устойчив на стрес и по-неподатлив на възпаления, обяснява лекарят.

Тази диета бори хипертонията и намалява нивото на кръвните липиди, успокоява пулса.

Експеримент с неколкостотин жени по схемата 5:2 значително намалил на теглото им, стопил мазнините по вътрешните органи и подобрил инсулиновата чувствителност. Млади хора, подложени на гладуване по 16 часа на ден, отслабнали и развили мускули на “гладиатора” само за две седмици.

Друго проучване е отчело благоприятно влияние на този тип хранене върху умствените способности. При 220 души в Канада, подложени на периодичното гладуване за 2 г., е отчетено подобряване на паметта.

Тест с диабетици е стабилизирал кръвната им захар до нива, при които са спрели да вземат инсулин. Това опровергава ширещото се мнение, че тази болест е нелечима, коментира Си Ен Ен.

В статията си Матсън дава пример с жителите на японския остров Окинава, прочути със своето дълголетие. Менюто им е нискокалорично и богато на нутриенти – протеини, витамини, минерали.

63-годишният Матсън сам се подлага на периодично гладуване от 20 г. насам. Тъй като проучванията за ползата от ограниченото хранене и за дългосрочният му ефект са сравнително нови, той предупреждава лекарите да следят подложените на такава диета, и да удължават постепенно продължителността на гладуването.

Този режим се спазва трудно, пише д-р Матсън. В Америка повечето хора ядат доволно много три пъти на ден плюс следобедна закуска. А лекарите не са склонни да приемат промяната в хранителните навици като лек за широк кръг болести.

Диетата кара човек да изпитва остър глад, прави го раздразнителен и неспособен да се концентрира, но това преминава, успокоява лекарят.

Доста хора обаче не издържат – 40% от участниците в периодично гладуване от 2017 г. са се отказали преди финала му, пише д-р Франк Ху, специалист по храненето от Харвардския университет.

“В човешката природа е заложено да се наградиш с богата трапеза след усилена работа, потене във фитнеса или след дълъг пост - пише Матсън. – Затова има опасност след ограничителните периоди да се отдадеш на необуздано плюскане.”

Ако мозъкът е лишен от храна, хормоните на апетита в хипоталамуса – мозъчния център на глада, се освобождават в изобилие и предизвикват преяждане или остър глад. Но това “мъчение” е временно. Хората трябва да знаят, че чувството на глад и раздразнение преминават за 2 седмици до месец. През този период тялото и мозъкът свикват с новата привичка.