Най-скъпото лекарство в света да се дава на деца безплатно чрез лотария в държавите, в които още не е одобрено, обмисля производителят му. Според в. “Индипендънт” обаче пациентските сдружения са загрижени, че подборът на “късметлии” не е най-добрият начин.

Медикаментът е за гръбначна мускулна атрофия - рядка генетична болест, която води до бърза загуба на контрол върху мускулите. Струва 2,1 милиона долара.

Лотарията, която се нарича програма за управляван достъп, представлява теглене на жребий на всеки 2 седмици. Насочена е към бебета под 2 г. в страни, в които лекарството още не е одобрено.

Програмата е в отговор на нарастващото търсене на лекарството извън САЩ, където през май бе одобрено от Управлението по храните и лекарствата. Тя трябва да започне на 2 януари и според производителя е създадена със съветите на консултативен комитет по биоетика.

Засега има само две лекарства за спинална мускулна атрофия. Другата терапия, достъпна и у нас, предполага постоянен прием при цена 750 000 долара за първата година и 375 000 всяка следваща.