За пресипнал или изчезнал глас също има домашни средства

Ако ви боли гърлото или ви е бобяло наскоро, знаете, че положението е най-лошо сутрин. Главната причина е, че нощем лигавицата изсъхва повече, отколкото през деня. Тогава и нищо да не ядете и пиете, поне преглъщате по-често. Към естественото нощно изсъхване на лигавиците се добавят утежняващи фактори. Освен това болката, сухотата и дразненето от вирусна, бактериална или гъбична инфекция се влошава при хора, които спят с отворена уста или имат киселини, хрема, хъркане и сънна апнея. Така става и след преяждане, пикантни ястия, много алкохол, сух въздух, дим от цигари или свещи в спалнята, някои лекарства.

Тези и други дразнители - аерозоли от препарати за почистване, спане в помещение, в което се готви и т.н., засилват възпалението. Самостоятелен фактор е т.нар. задна хрема - най-често тя е алергична реакция. При нея благодарение на удобния наклон на легналото тяло жилав секрет от синусите се стича по задната стена на гърлото и дразни лигавицата. Избягването на тези условия е част от лечението.

Човек се надява да се справи без лекар с домашни средства, изпитани от поколенията във фамилията. Това обикновено дава резултат. В основната си част тези домашни средства включват мед, лимон, масло, мляко. Прави се гаргара със солена вода, лайка или салвия поотделно, а по-често - в комбинации. С разширяващия се асортимент на домашните средства срещу болките в гърлото влизат инхалаторите и душовете за гърло. За деца, а и за хора, които се целят във възможно най-натурални терапии, са гаргарите с физиологичен разтвор. Той може да се приготви с преварена вода и сол. Гаргарите с хладка течност със или без добавени билки и соли обаче имат ефект в началото на възпалението.

После лесен вариант са билковите бонбони и капки от растения. Ако целта е да се облекчи преглъщането, всички изброени средства и съвети са адекватни, защото неутрализират и увличат навън възпалителния секрет в гърлото. 

Аерозоли от препарати остават във въздуха и влошават инфекциите по дихателните пътища.
Аерозоли от препарати остават във въздуха и влошават инфекциите по дихателните пътища.

Често същите рецепти се дават и за пресипнал глас. Но те нямат въздействие върху гласните струни, които са няколко сантиметра по-надолу и не са на пътя на храната.

При затихнал глас и променен диапазон по-ефективни са етеричните масла.

При ларингити - възпаленията на ларинкса, които причиняват пресипването или загубата на гласа, добър ефект имат етерични масла, които се вдишват.

Акцентът е върху метода - чрез инхалации, защото водните пари ги отнасят до възпаленото място. Нещо, което при гаргара няма как да се случи. Това обяснява консултантът в здравните рубрики на в. “24 часа” за болестите на ушите, носа и гърлото проф. Георги Едрев.

Етеричните масла са различни от ароматизираните синтетични масла, които са забранени за инхалации и ароматерапии. Етеричните масла са извлечени от растения по строго определен начин. Второто правило е, че не се използват така, както се продават - концентрирани, или в големи дози, а под надзор на терапевт. В дозаторите например се добавят според вида от 1 до няколко капки. Трето условие: кое етерично масло да се използва, препоръчва лекар. С най-голям ефект са маслата от мащерка, мента, евкалипт.

Инхалация може да се направи и без специален уред. В широка купа с топла вода се капват заедно или поотделно по 1-2 капки масла. Главата се покрива с хавлиена кърпа, която да пречи на парите да се разнасят бързо и болният ги вдишва.

За връщане на гласа помага и яденето на хрян, чесън, кромид, анасон. Отделящите се от тях вещества имат лечебен ефект и затова се използват и в сиропи за кашлица.